Реклама / Ads
0| 4592 |24.01.2018 НОВИНИ

Заев и Ципрас решават за името на Македония в Давос

.
Министър-председателите на Република Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас ще проведат ключова среща във връзка със спора за името в швейцарския курорт Давос, където се провежда Световният икономически форум.
 

Скопие и Атина са на път да разрешат дългогодишния спор за името, който продължава повече от 25 години. През целия този период Гърция блокираше евроатлантическата интеграция на Република Македония с твърдението, че страната не може да използва името Македония. През последните 2 години заради сблъсъка Изток-Запад гръцкото вето започна да работи против регионалната сигурност.

 

С идването на власт на правителството на премиера Зоран Заев в средата на 2017 г. Скопие предприе реални стъпки за нормализиране на отношенията с всички съседи. Активизираха се и преговорите за решаването на спора за името при посредничеството на Матю Нимиц. Миналата седмица станаха известни и предложенията, които той е направил на македонската и гръцката страна: Република Горна Македония, Република Северна Македония, Република Македония /Скопие/, Република Нова Македония и Република Вардарска Македония.

 
Гръцкият премиер Алексис Ципрас призна, че Република Македония вече е призната от много страни по света с конституционното си име и допусна, че в бъдещето име на страната терминът Македония ще фигурира.

 

Той не подкрепи митинга в Солун, който тази неделя беше организиран от крайните националисти под лозунга „Македония е Гърция“. Нещо повече Ципрас отбеляза, че не решаването на спорния въпрос само ще подкопае допълнително позициите на Гърция. Неговата теза беше подкрепена и от кмета на Солун Янис Бутарис, който заяви, че „схващането, че Македония е само гръцка е много лошо“.

 

След предстоящите разговори между Заев и Ципрас в Давос се очаква международният посредник Матю Нимиц в близките дни да посети Република Македония и Гърция, за както се очаква, финализиране на преговорите, съобщава БГНЕС. След като спорът за името бъде разрешен Република Македония трябва да стане 30 член на НАТО и да започне преговори за присъединяване към ЕС още по време на шестмесечното българско председателство на Съвета на ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4123 |22.01.2018 Решават бъдещето на общинските болници на нова среща . 11| 6836 |20.01.2018 Ципрас: Македонска нация никога не е съществувала . 1| 4787 |27.12.2017 Албанският алианс напуска коалицията със Зоран Заев . 0| 4550 |11.12.2017 Дядо Сионий рамо до рамо със Зоран Заев на празника на Струмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads