Реклама / Ads
0| 5041 |18.04.2009 НОВИНИ

Заговяването след пости трябва да е с мярка

.
Великденската трапеза след пости може да докара проблеми, ако се прекали с похапването. Как да се разтоварим, ако преядем?
 

Великденската трапеза по традиция е обилна, а след нахвърлянето върху разнообразна храна и питиета след дългите пости доста често ни грози здраво преяждане, последиците от което никога не са приятни.

Какво се случва, ако претоварите стомаха с вино, месо, мазнини, въглехидрати. Естествано започвате да получавате киселини, да усещате тежест в стомаха, дори да ви се гади. С други думи, стомашната лигавица се е раздразнила, вероятно възпалила, и имате симптоми на гастрит. Ако не вземете навреме мерки или е прекалено късно, защото яко сте преяли, може да започнат силни болки в дясното подбедрие, които обхващат и областта назад към гърба. Това е симптом, че жлъчният мехур е взел активно участие във възпалението.
За хората, които страдат от гастрит, язва, панкреатит и други подобни заболявания на храносмилателната система, дори няколко дни обилни пиршества могат да ги откарат в болница.

Тъй като вие най-добре познавате организма си, не подценявайте евентуалните опасности.

В следствие на преяждане, освен всички стомашни проблеми, ще нарушите съня си и може да си докарате главоболие. За тези, които са предразположени, е възможно сърцебиене и тежест в гърдите.

Но тъй като е Великден и почти по правило преяждаме, добре е да знаем какво да предприемем след това?




Няколкото килограма отгоре могат лесно да се преодолеят. Както бързо сте ги качили, така и лесно ще ги свалите. Организмът ви обаче е цялостно пренатоварен и имате нужда от няколко дни разтоварване. Ако нямате желание да почнете диета, задължително поне минете на разтоварващ режим.

Около 2 дни приемайте предимно течности и не яжте мазна храна. Плодовете и зеленчуците ще ви свършат перфектна работа, за да ви се пречисти организма. Плодовите и зеленчукови сокове (напр. морковен, лимонов, ябълков, портокалов) действат много добре на храносмилателния тракт Пийте билков чай и наблегнете на зеления, защото той прочиства добре организма и „изхвърля“ мазнините.

Засилете физическото натоварване за известно време след празниците, но не и на следващия ден след преяждането. Спортът с препълнен стомах не е полезен, нито приятен. Разтоварващият период може да продължи около седмица, но не прекалявайте с гладуването след първите два дни, защото то автоматично ще отключи вълчия ви апетит отново.

И все пак - не забравяйте, че доброто похапване няма да загуби очарованието си, ако е с мяра!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5585 |16.04.2009 Пл. Юруков: Драми в СДС няма; някой трябва да подписва документи . 3| 4601 |13.04.2009 Г.Ганев: Бюджетът на МВР трябва да бъде прозрачен и публично достъпен . 81| 5929 |13.03.2009 Стоян Ганев: На България й трябва политическа чистка . 11| 6224 |09.03.2009 БСП рейд в Ямболско; Ямбол трябвало да се казва Дъбилин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads