Реклама / Ads
0| 4277 |13.12.2016 НОВИНИ

Загреб блокира преговорите ЕС-Сърбия, скандал с Русия

.
Освен Хърватия, която блокира преговорите за присъединяване на Сърбия към Европейския съюз, резерви има и съседна България. Това заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дачич, цитиран от сръбската агенция Blic.
 
Той подчерта, че теоретично все още има възможност днес в Брюксел да бъде продължен преговорният процес.

„Ще видим какво ще се случи след това. Сърбия има свой собствен път към ЕС, но Сърбия няма да позволи на никого да я унижава, обижда... за откриването на всяка глава, ние трябва да водим специални войни с отделните страни или с лидерите на ЕС“ , добави Дачич.

Вчера сръбският премиер Александър Вучич напусна белгийската столица и се върна обратно в Белград след като стана ясно, че Загреб няма да позволи отварянето на Глава 26 от предприсъединителните преговори на Сърбия с Европейския съюз.

„Аз не скрих разочарованието на Сърбия от поведението на отделни държави и по-специално на Хърватия. Тъй като аз съм отговорен човек и се грижа за бъдещето на Сърбия, а и не се държа като някои други от региона, днес няма да правя повече изявления”, каза Вучич след срещата си с комисаря по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Междувременно хърватския президент Колинда Грабар-Китарович прогнозира възможен военен конфликт на Балканите, тъй като Русия активно влияе на събитията в региона.

Днес тези твърдения получиха отговор от руския външен министър Сергей Лавров, който е на двудневно посещение в Сърбия. „Вие знаете, аз се познавам с президента на Хърватия. С нея, по мое мнение, имаме нормални отношения още откакто тя беше министър на външните работи и е странно да чуя такива думи от устата на ръководител на държава, с която Русия иска да е приятел, както и с всички останали правителства на Балканите и на европейския континент. Ако президентът има конкретни факти, потвърждаващи тези заявление, то ние сме готови да обсъдим с нея тези факти“, каза Лавров.

Вчера, при срещата си с руския външен министър, сръбският президент Томислав Николич обяви, че „Сърбия никога няма да застане на страната на тези, които ненавиждат Русия”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3773 |06.12.2016 Провалиха се преговорите за мир в Алепо . 2| 4395 |24.11.2016 Европарламента гласува спирането на преговорите с Турция . 1| 3744 |24.11.2016 ЕП призова преговорите за членство с Турция да бъдат замразени . 0| 3787 |23.11.2016 ЕП гласува замразяване на преговорите за присъединяване с Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads