Реклама / Ads
3| 5226 |25.02.2011 НОВИНИ

Т.Захариева: Джалева оказва натиск върху пациенти!

.
Теодора Захариева Източник: Булфото
Пациентски организации отново поискаха оставките на директорите на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Теодора Джалева и директора на Център Фонд за трансплантации София Мутафчийска.
 

На пресконференция в БТА от Федерация „Български пациентски форум" и Конфедерация „Защита на здравето" отправиха критики към ръководителите на двете институции и настояха за оттеглянето им.

Днес пациентските организации обясниха, че малко след първата им пресконференция са получили писмо от шефката на Изпълнителната агенция по трансплантация. Чрез него, по думите на Теодора Захариева, председател на Българския пациентски форум, Джалева оказва натиск над представителите на пациентите. Това не е първият опит на д-р Джалева да действа индивидуално към хора, които имат мнение, различно от нейното, посочи Захариева, изтъквайки, че става въпрос за грубо вмешателство.

По думите й шефката на ИАТ е административно невежа. Доказателство за това е фактът, че никой от пациентите, за които Джалева твърди, че е бил трансплантиран в чужбина, не се е обявил в нейна защита и не е й е казал публично „благодаря". Теодора Захариева обяви още, че Център „Фонд за трансплантации" „не разполага с нито една стотинка в бюджета си за тази година".

Frognews.bg припомня, че преди седмица пациентските организации критикуваха остро Джалева и Мутафчийска. Малко след това двете увериха, че проблем с трансплантациите няма и бяха категорични, че няма да се оттеглят от заеманите длъжност.

Много ми е интересно как г-жа Мутафчийска си позволява да играе с надеждата на онези хора, одобрени от обществения съвет към фонда, попита председателят на Българския пациентски форум.

Бюджетът на фонда показва, че трансплантации няма да има, категорична бе Захариева.

Сред другите критики, които тя отправи към Фонда за трансплантации, беше условието пациентите да прехвърлят набирателната си сметка към него, ако искат да бъдат включени в листата на чакащите. В никакъв случай това не бива да бъде като условие, за да бъдеш обслужен от държавата, категорична бе Захариева. Някой дава ли си сметка какво си позволява да прави тази жена, попита тя.

Тези хора, макар и одобрени, няма как да заминат за чужбина, няма пари, обясни тя. Недопустимо е пациентите да бъдат лъгани, непочтено е, коментира още Захариева. Друга критика беше фактът, че веднъж записали се в листата на Фонда за трансплантации за чужбина, пациентите не могат да бъдат включени в листата на Агенцията за трансплантации.

Никой обаче не уведомява болните за това, посочи Захариева.Колкото хулим г-жа Мутафчийска, че не е успяла да подпише нито едно споразумение, толкова трябва и да й благодарим за това, че по този начин никакви пари не отидоха във фонда, защото държавният бюджет щеше да ги глътне, добави иронично тя.

Не искаме някой да си позволява да си играе с хората. Искаме действия, на обещания се наслушахме, заяви още Захариева и призова отговорните институции, най-вече Министерство на здравеопазването и лично здравният министър Стефан Константинов да се намесят. Спираме донорството. Спираме го, защото с тези проблеми, които съществуват, притесняваме и отчайваме хората, изтъкнаха още представителите на пациентските организации.

В българския вариант трансплантацията приключва с хирургическата интервенция. А възстановяването, попитаха още те. Пациентските организации обвиниха Агенцията и Фонда за трансплантации и това, че демотивират и по никакъв начин не помагат на пациентите, нуждаещи се от трансплантации.

Пенка Георгиева от Конфедерация за защита на здравето също отправи тежки критики към двете институции, ангажирани с трансплантациите. По думите й София Мутафчийска не може да управлява фонда, няма административен капацитет и съответно няма място в ръководството му. При Джалева проблемите са от друго естество, но тя също не е компетентна, посочи още Георгиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4941 |11.02.2011 15-ина се нахвърлят върху полицаи . 11| 5500 |05.02.2011 Писането на номер върху винетка - незаконно . 15| 5044 |28.01.2011 Райснер: Българското правителство оказва натиск върху съда . 169| 10560 |14.01.2011 Първанов натискал за "Леденика", Трактора пускал компроматите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads