Реклама / Ads
0| 6053 |19.07.2017 НОВИНИ

Захариева: Институциите работят за влизане в Еврозоната и Шенген

.
Източник: БГНЕС
”Много е важно България да покаже, че може да постига консенсус по време на Председателството на Съвета на Европейския съюз. Съюзът трябва да осъзнае, че солидарността е много важен елемент за опазването на външните граници, но трябва да сме наясно и с това, че само изменение на Дъблинския регламент може да доведе до дългосрочно решение на проблемите с миграцията.
 
Това заяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пред българските ръководители на дипломатически мисии по време на Годишната посланическа конференция, която е посветена на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Западните Балкани и политиката на добросъседство ще бъдат основен приоритет не само по време на Председателството, но и в рамките на мандата на правителството", увери Захариева, цитирана от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Първият дипломат на страната припомни, че за България присъединяването към Шенген е основен приоритет, за който се полагат много усилия от всички български институции институции. "Трябва да работим активно, за да засилим участието си в Икономическия и валутен съюз. Сега е моментът да се възползваме и да направим опит да влезем в механизма ЕRМ-2 - стъпката предхождаща членството ни в общия валутен съюз", поясни още тя.

Захариева акцентира върху това, че по време на нашето председателство предстоят най-съществените разговори по Брекзит, като изрази надежда, че няма да има проблем с договарянето на правата на европейските граждани във Великобритания. "От това, което се вижда до момента, преговорите няма да бъдат лесни, но силно се надявам накрая да има сделка", допълни външният ни министър.

По отношение на един от основните приоритети, върху които ще падне акцентът в рамките на Българското председателство - Западни Балкани, вицепремиерът отбеляза, че България трябва да бъде двигател на интеграцията в региона. Захариева изрази надежда, че Договорът за добросъседство с Република Македония ще бъде подписан до началото на август.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5746 |08.07.2017 Илияна Йотова: Институциите са длъжници на хората с увреждания . 3| 5439 |06.07.2017 Симеонов: Циганите трябва да работят и да ходят на училище . 1| 5071 |05.07.2017 Захариева: Нямаме информация за отлагане на подписването на договора с Македония . 1| 7333 |23.06.2017 Захариева: Включването на прокуратурата в изпълнителната власт би било грешка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads