Реклама / Ads
11| 4444 |24.02.2016 НОВИНИ

Захариева: Казусът КТБ е тест за правосъдната система

.
Екатерина Захариева
Казусът КТБ е тест за правосъдната система и за цялата държава, заяви правосъдният министър Екатерина Захариева пред bTV. „Тест е дали можем да решаваме такива проблеми, казуси и престъпления”, допълни Захариева. По думите й е много важно да се проследи пътя на парите, защото не могат да се изпарят във въздуха. „Няма да оставим това така, няма как да се случи”, допълни правосъдният министър.
 

По повод откритите от екип на bTV нарязани документи по делото КТБ, Екатерина Захариева определи това като абсурдно и недопустимо. „Дори и да са работни документи, когато тече едно разследване е абсурдно и недопустимо”, смята тя. Захариева допълни, че има процедури за унищожаване на документи в страната.

„Надявам се проверките да покажат какво точно има в тези документи. Работни ли са, копия ли са, оригинали ли са”, допълни Захариева.

 

По темата дали има шпицкоманди в прокуратурата, Захариева каза, че етичната комисия се е самосезирала. „Нека видим резултатите от нея, ще трябва да се проучи този случай. Проблемът е дали има дела, които са поръчкови”, допълни Захариева.

 

Правосъдният министър каза, че не е чела докладът на „Аликс Партнърс” за фалита на КТБ, но трябва много внимателно да бъде разгледан. Относно това, че в този доклад не се споменава нито едно име на политик, Захариева каза, че не това е целта на доклада, а да проследи пътя на парите.

 

„Докладът на ЕК не трябва да се използва за политически цели”, смята правосъдният министър Захариева. Тя допълни, че тази година има и позитивно отчитане на работата на правителството. „Факт е, че имаше забавяне в темповете на реформата, но сме много мотивирани да наваксаме това”, каза Захариева. Според правосъдния министър напредъкът на България не е видим за Европейската комисия. „Те искат видими резултати, стратегическите документи са факт, но в същото време искат резултати”, допълни Захариева. „Това, което зависи от нас, са законодателни промени и осигуряване на нормални условия за работа на магистратите”, допълни тя.

 

По повод отчетността на главния прокурор, Екатерина Захариева каза, че всеки трябва да носи отговорност за действията и работата си. „Най-важни са качествата на хората, носенето на отговорност, отчетност, прозрачност”, каза правосъдният министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4501 |13.02.2016 Александър Велев: Казусът "Доган и Пеевски" може да е PR акция . 11| 4307 |12.02.2016 Захариева: Докладите на ЕК не се пишат по доноси . 5| 4400 |27.01.2016 Захариева: ВСС да са така обединени, както след призива за оставки . 6| 4440 |27.01.2016 Зам.-шефът на ЕК: Борисов не може да избяга от прилагането на правосъдната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads