Реклама / Ads
4| 4086 |07.07.2019 НОВИНИ

Захариева: Критиката на Дачич към Борисов е за вътрешна употреба

.
Екатерина Захариева
Изказването на сръбския външен министър Ивица Дачич по адрес на българския премиер Бойко Борисов пред местна телевизия най-вероятно е за вътрешнополитически цели, но е неприемливо за България. Това коментира пред bTV външният министър Екатерина Захариева.
 

Дачич се обърна в ефир към Борисов с думите, че "позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независимо, и Борисов, който твърди, че е, трябва да се съобразява с това". Преди това премиерът Борисов беше казал в отговор на журналистически въпрос, че ако испанският външен министър Жозеп Борел бъде избран за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, той ще трябва да се съобразява с това, че в ЕС има държави, които са признали Косово, въпреки че Испания не е.

 

Външното министерство на България е извикало в понеделник сръбския посланик, на когото ще препоръча в Белград първо да се запознаят с точните думи на Борисов, които са абсолютно коректни - и политически, и юридически, каза Захариева. Освен това ще бъде напомнено какво е направила България за европейската перспектива на Сърбия и останалите страни от Западните Балкани.

 

Един външен министър не може да се губи в превода, каза Захариева и напомни, че ЕС не признава държави, а държавите признават една друга. "Не търпим подобни емоции, не е приемливо по този начин външен министър да се обръща към премиер", добави тя.

 

По думите й Дачич вече е дал знаци пред българското посолство в Белград, че ситуацията ще се изясни.

 

Пет от страните-членки на ЕС не признават Косово за независима държава - Гърция, Кипър, Румъния, Испания и Словакия. Останалите 23 членки на ЕС, включително България, са признали косовската независимост.

 

Тази седмица в полския град Познан завърши Срещата на върха на инициативата "Берлински процес", посветена на евроинтеграцията на Западните Балкани, в която участва и премиерът Бойко Борисов. Участници в процеса са страните от Западните Балкани - Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Албания, и държави членки на ЕС – Полша, Великобритания, Германия, Франция, Австрия, Италия, България, Хърватия и Словения.


Именно на този форум Борисов беше питан от български журналист как как ще се отрази на евроинтеграцията на Балканите номинирането на испанеца Жозеп Борел за върховен представител на ЕС за външната политика, при условие че Испания не признава независимостта на Косово. Борисов отговори: "По отношение на Върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4423 |06.07.2019 Захариева вика сръбския посланик заради обидите на Дачич . 1| 3862 |11.06.2019 Е. Захариева: Северна Македония да си промени учебниците . 2| 3872 |10.06.2019 Захариева: Трябва да ускорим проекта за транспортен коридор № 8 . 2| 4623 |10.04.2019 Екатерина Захариева: Чавушоглу ме убеждава, че не сме го разбрали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads