Реклама / Ads
15| 4938 |30.09.2014 НОВИНИ

Захариева: Предишното НС да беше актуализирало бюджета

.
Екатерина Захариева
Ако предишното Народното събрание и правителството бяха подходили отговорно и бяха актуализирали бюджета, ние нямаше да се занимаваме с това нещо, заяви по БНТ вицепремиер, министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране в служебния кабинет Екатерина Захариева.
 
Това не се случи или поне се случи по този начин, който задълбочи още повече нещата: актуализира се бюджета само на Здравната каса, без да се актуализира бюджетът в останала част, при положение че беше ясно, че ще има огромно неизпълнение на приходната част, че имахме спрени две оперативни програми и при положение че беше ясно, че имаме затворена банка, каза Захариева.

При тази промяна на политическата и икономическа обстановка предишният парламент актуализира бюджета само за НЗОК, а не целия бюджет. Ако служебният кабинет не предложи изменението и се чака следващо правителство да актуализира бюджета, нещата ще се забавят, тъй като това ще стане в края на ноември.

Намаляването на разходите ще доведе до спирането отново на плащанията по оперативните програми, ще доведе до липса на пари за поддръжка на пътищата през зимата, до спиране на някои от социалните плащания, каза още Захариева. Не са предвидени в бюджета при актуализацията му средства за пътната инфраструктура, а за 70 млн. лева са щетите по пътищата. Това са минимални необходим средства, а не харчове, необходими, за да функционира държавата по правилен начин.

В момента въпреки всичките усилия, които се полагат за подобряване на приходната част, нашата прогноза е, че неизпълнението ще бъде около 1,1, млрд лева. Предвид факта, че така или иначе имаме две спрени оперативни програми, с 1,3 млрд лева е длъжник ОП „Околна среда”, а не по наше време бяха спрени тези програми. Имаме спряна ОПРР в две оси. Откакто сме ние, от държавния бюджет са осигурени около 260 млн. лева аз ОПОС за разплащане с бизнеса и 188 млн лева по ОПРР, съобщи Захариева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 5470 |28.09.2014 Плевнелиев: Бюджетът нарочно беше сбъркан . 32| 5772 |12.09.2014 Е. Захариева: Стойнев е взел заем за „Южен поток” . 21| 5230 |26.08.2014 Министър Захариева:Южен поток ще го бъде . 25| 7240 |20.08.2014 Емил Димитров пред Фрог: Семков беше много свястно момче

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads