Реклама / Ads
9| 4981 |24.03.2015 НОВИНИ

Захариева: Президентът ще поиска референдум

.
Началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева Източник: Булфото
„Тези, които бяха недоволни от речта на президента – всъщност ние не чухме с какво не са съгласни, коя реформа според тях не е важна. Имаше просто общи приказки и отричане на речта, без да има никакви аргументи“, каза началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева пред БНР.
 
„Казаха, че президентът не е казал нищо ново. За съжаление не каза нищо ново, защото нито една от реформите тези хора в НС не са придвижили. Съдебната реформа не е с необходимите темпове. Имаме стъпки в енергетиката. Очаква се в края на март да бъде готово дългосрочното развитие на пенсионната реформа. В здравеопазването също има заявки. Придвижват се и Закон за обществените поръчки и за европейските фондове. Има наистина стъпки в тези реформи“, обясни Захариева.

Президентът отново ще иска от това НС да вземе решение за провеждане на референдум за изборно законодателство, заяви тя: „Той е убеден, че хората искат да се произнесат по този въпрос, иска тяхното мнение да бъде чуто. Учудващо беше в предишното НС неглижирането не само на инициативата на президента, но и на последствията, след като НС отхвърли искането на президента, се събраха над 570 хиляди гласа подписка за референдум, т.е. НС неглижира не само инициативата на президента, но и хората. Всички изследвания показват, че хората искат да се произнесат по този въпрос. Защо се притесняваме да ги чуем?“.

Според Захариева са необходими промени в Закона за референдумите и трябва да има по-ясен праг за това кога един референдум се смята за легитимен: „Считаме, че той трябва да се обвърже с конкретен процент, а не с предишни избори. Трябва много да се внимава и да се спази балансът, за да не паднем твърде ниско. Има време тези промени да се направят. Ние обаче считаме, че референдумът за изборно законодателство трябва да бъде проведен и без промени в Закона за референдумите“.

През април и май ще бъдат проведени консултации по въпросите за референдума и те ще бъдат в сферите на мажоритарно, задължително и електронно-дистанционно гласуване: „Искането ще бъде внесено през юни месец“.

По отношение на съдебната реформа, Захариева коментира: „Докато се говори, че без промяна в Конституцията нищо няма да се свърши и се чака така вече колко години, без да се променят дребните неща, които на пръв поглед са дребни, но ще бъдат с огромен ефект, по-скоро считаме, че това е поредното оправдание да не се случи тази реформа. Разбира се, че за по-дълбока реформа е необходима промяна в Конституцията, но няма как да не предприемаме и другите стъпки, които могат да се случат и без промяна в нея.

В Министерството на правосъдието се готвят промените в Закона за съдебната власт. Те ще бъдат внесени в НС в най-скоро време. Министърът на правосъдието пое ангажимент в рамките на два-три месеца да бъде променена изцяло системата, която разпределя делата. Същото е и с кариерното израстване, с атестата на магистратите, с прякото избиране на членовете на ВСС. Това са все законодателни промени. За тях няма нужда от конституционна промяна“.

Захариева коментира и казуса "КТБ": „Много е важно регулаторът и разследващите органи наистина най-после да проследят тези пари. Иначе каквито и законодателни промени да направим, ще бъде трудно това имущество да се върне в банката“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4551 |23.03.2015 Прокуратурата поиска доживотен затвор за Пламен, пребил до смърт дъщеря си . 1| 4802 |20.03.2015 Очаквано: Президентът назначи Димитър Георгиев за шеф на ДАНС . 8| 4808 |19.03.2015 Екатерина Захариева: Доверието в съдебната власт е на нулата . 42| 5141 |19.03.2015 Миков: Президентът заблуждава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads