Реклама / Ads
7| 4345 |27.01.2016 НОВИНИ

Захариева: ВСС да запретва ръкави и се оправя

.
Екатерина Захариева
Голяма част от забележките в доклада на Европейската комисия засягат ВСС, затова съветът трябва сериозно да запретне ръкави и да започне да работи по препоръките. Оставката е морален акт, нека оттук нататък започнем да работим и те да изпълнят редицата препоръки, които се дават към тях. Това каза министърът на правосъдието Екатерина Захариева.
 
По време на заседанието на кабинета по-рано от думите на Захариева става ясно, че промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които част от приетите изменения в Конституцията ще влязат реално в сила, се отлагат най-рано за март.

Сроковете, които си поставяме и които са реалистични и изключително спешни, е началото на март месец да бъде приет законопроектът от Министерския съвет и внесен в Народното събрание, обяснява тя на колегите си в кабинета, става ясно от публикувана стенограма.

Захариева смята, че промените в ЗСВ са топ приоритет в момента не само заради промените в основния закон, но и са свързани и с кариерно израстване, инвестиране, проверки за почтеност, електронно правосъдие.

Прекият избор от магистратите на членовете на ВСС е също изцяло неразработен, така че за това срокът е март месец и трябва да ви кажа, че той е изключително оптимистичен, бърз и спешен, обяснява още министърът.

По по повод други законови промени, също споменати в доклада на Еврокомисията, Захариева обяснява, че Наказателно-процесуалният кодекс не се работи в Министерство на правосъдието.

„Да, със сигурност много важно е качеството на работата на разследващите органи и на съда, но това не означава, че няма текстове в НПК, които да не се нуждаят от детайлизиране и преработка. Твърде формален е процесът, даваме до безкрайност възможност, дори и на най-горната инстанция – на Касационен съд. Има случаи, в които на Касационен съд се връща делото отново на първа инстанция с указания прокуратурата да изпълни указания. Тоест, това е нещо, което е позитивно отчетено в техническата част в доклада, в интерес на истината. Нея никой не я чете, но всъщност там са детайлите и препоръките“, обясни още тя.

Спорез министъра повечето хора се фокусират върху политическите послания, а „истината е, че в политическите послания в доклада има и доста отчетени позитивни неща, като приемането на актуализираната Стратегия за съдебна реформа, приемането на измененията в Конституцията, приемането на антикорупционната стратегия, създаването на съвета и проекта на закона на госпожа Кунева, който също е една от препоръките за спешно приемане“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4443 |22.01.2016 Захариева: И на мен Борисов ми е препращал смс-и, с които ме топят . 5| 4236 |20.01.2016 Захариева: Трябва да се измени Закона за съдебната власт . 9| 4510 |15.01.2016 Ек. Захариева: Докладът на ЕК за Румъния ще бъде по-положителен от нашия . 12| 4573 |08.01.2016 Захариева: Убийството на В. Стоименов е поръчково и професионално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads