Реклама / Ads
32| 6862 |05.12.2013 НОВИНИ

Заякова: Категорично се установи кой е зад инициалите Ц.Ц. и И.Ф.

.
Категорично се установи, че в тефтерчето на Златанов зад инициалите Ц.Ц стои Цветан Цветанов, както и че зад И.Ф. стои именно Искра Фидосова. Това заяви в ефира на ТВ7 Екатерина Заякова, народен представител от ПГ на КБ и член на Временна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
 

Тя подчерта, че силно впечатление е направило увеличаването на преписките в различни области в страната по време на обществени събития, като местни и парламентарни избори. „Например, в Монтана, преди избори, преписките през 2012 г. са 33, а през 2013 г. е само една. Подобен е случаят и в Пловдивска област, както и в Благоевградска. Но най-фрапиращо е, че за този период председателят на въпросната комисия, с временен или постоянен допуск, е посещавал Искра Фидосова в нейния кабинет 103 пъти. В НС също е издаван пропуск за него, подписан от Искра Фидосова, като това се е случило девет пъти“, подчерта тя. Заякова припомни, че по този случай е образувано и досъдебно производство.
„Ударен“ е бил и шефът на ДКЕВР

Народният представител подчерта, че Комисията е установила съответствие между записите в тефтерчето и редица лица, които са били обект на интерес. „Напълно съответствие в тефтера на Златанов установихме за Венцислав Куткудейски, кмет на село Метковец, община Монтана, за когото е записано следното: „изчакваме два - три месеца“, а в скоби пише, че И.Ф е казала „в началото на септември“. По случая, решението на комисията да не се установи конфликт на интереси е взето на 30 август 2012 г., тоест пет месеца след образуването на преписка за него.
Друго лице от тефтерчето е Марио Шиваров, общински съветник в община Варна. За него е записано следното „Шиваров-четвъртък-лично-Ц.Ц.“, каза тя. Заякова допълни, че Мустафа Еюпов, кмет на с. Кръстава, община Велинград, също е набелязан в тефтерчето на Златанов, като за него е записано: „да има конфликт – изпълнено – решение 153 на Комисията“. „Друг потърпевш също е кмет. Това е кметът на Сталийска махала, община Лом, Цветан Петров, за който е записано да няма конфликт“, поясни депутатът от КБ. Според нея друг интересен случай е този с Пламен Петров. „Срещу него няма сигнал в Комисията, но той присъства в тефтерчето на Златанов, като кандидат кмет за община Чипровци, като за него е записано „да се удари“. Той обаче не успява да спечели изборите там и не е „ударен“. А срещу името на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, е записано „ударен“, подчерта тя.
От 868 образувани преписки само за 11 души е установен конфликт на интереси

Екатерина Заякова обясни, че близо 868 са преписките в Комисията от почти 3 години насам и допълни, че от тях около 80% са забавени извън сроковете регламентирани от закона. „Причината за забавянето вероятно е била нежелание да се работи по тях. От споменатите 868 преписки, общо излезлите решения на Комисията за конфликт на интереси са 103. От тези 103, съдът е отменил 92. Има  обаче и преписки, за които в рамките на много кратки срокове, само за около 20 дена, излиза решение. В крайна сметка се получава така, че за близо три години, конфликт на интереси е установен за 11 души“, заяви тя. Заякова обаче подчерта, че за този тригодишен период, издръжката на комисията е била 3,5 млн. лв.
Докладът на Комисията бе приет единодушно

„Констатирайки проблемите, целта на Комисията бе да се дадат предложения за законодателни инициативи, така че да се ограничат до минимум  възможностите за създаване на условия за еднолична власт и подобно влияние срещу хора в държавата, както това бе установено в досегашната работа на комисията. Искам да подчертая и факта, че докладът на Комисията бе приет единодушно“, заключи Екатерина Заякова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5024 |12.11.2013 Няма категорично решение за прекратяване на окупацията на Ректората . 15| 6049 |02.11.2013 МВР установи кой наръга Вики . 67| 4622 |29.07.2013 Кутев: На Бузлуджа категорично усетихме подкрепа към правителството . 105| 6624 |07.05.2013 Б. Борисов: Разговоряхме как да се установи групата за подслушване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads