Реклама / Ads
12| 4928 |03.10.2013 НОВИНИ

ЕС се закани на Газпром с глоба от 15 млрд. долара

.
Регулаторните органи на ЕС се подготвят да обвинят руския газов гигант Газпром в нарушение на анти-монополните закони заради господстващото положение на компанията на пазара на доставки на газ в Централна и Източна Европа. Подобни действия може да доведат до глоба до 15 милиарда долара, съобщава Ройтерс.
 

Действията на Европейската комисия срещу Газпром вероятно ще обтегнат отношенията между Европа и Русия, която разкритикува усилията на ЕС за засилване на конкуренцията на пазара на енергия, в опит да сложи край на прекомерното разчитане на руските доставки.

"Руската компания Газпром е на път да бъде обвинена в прилагане на практики, нарушаващи антимонополното законодателство", заяви европейският комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния на конференция в литовската столица Вилнюс.

Алмуния посочи, че регулаторните органи на Европейския съюз подготвят списък с обвинения срещу компанията. „Би било преждевременно да предвидим кога ще бъдат предприети следващите стъпки в това разследване, но вече сме на етап подготовка на изявление с претенции", каза той.

Източник, запознат с въпроса, е заявил пред Ройтерс, че комисията планира да предприеме действия до края на годината.

"Всяко предприятие, което действа на единния ни пазар, независимо къде се намира седалището му, трябва да спазва правилата. Подозираме Газпром, че е възпрепятствала доставките на газ за страни членки от ЕС, както и диверсификацията на енергийните източници", заяви Алмуния. „Подозираме компанията и че е налагала неоснователни цени на клиентите си", допълни комисарят.

Европейският комисар уточни, че разследването обхваща Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и България. Ако бъде установено, че е нарушила правилата за свободната конкуренция, на Газпром може да бъде наложена глоба в размер до 10% от годишните приходи, които през миналата година достигнаха 148 млрд. долара, т. е. около 15 млрд. долара.

През септември 2012 г. Европейската комисия започна разследване по обвинения, че руската компания може да се е възползвала от господстващото си положение на пазара, спирайки свободния приток на газ към държави-членки на Европейския съюз и че таксува некоректно потребителите си, обвързвайки цената на природния газ с тази на петрола.

Компанията е сред лидерите на световния пазар на природен газ, като „над 20 държави от Централна и Източна Европа поемат над 65% от износа на Газпром", подчертават от руския монополист.

От Газпром отхвърлиха обвиненията още след оповестяването на началото на разследването, а главният изпълнителен директор на Газпром Експорт Александър Медведев заяви в сряда пред CNBC, че обвиненията са „породени от политически мотиви, а не от икономическото представяне".

"Бихме искали Европейската комисия да спре да си прави реклама и да започне да работи с документите. Ние ще се отговори на реални претенции, а не на изявления чрез медиите", заяви Сергей Куприянов, говорител на компаниятя, пред Bloomberg.

Компанията може да предотврати потенциална глоба, ако се договори да уреди случая извън съда.

След предишните разследвания на ЕС, компанията се съгласи да премахне договорна клауза, която възпираше австрийската енергийна група OMV и италианската ENI от препродаване на количества газ, закупени от Газпром, на други пазари.

Литва, която се оплака пред ЕК от Газпром, иска повече от 2 млрд. щатски долара обезщетение от компанията в международния арбитражен съд в Стокхолм по обвинения в "нелоялни" цени на природния газ. Страната плаща повече за газ, отколкото всяка друга държава от ЕС, според ЕК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6157 |28.09.2013 Богомил Манчев се закани на министър Стойнев . 15| 7182 |18.09.2013 Рокери се заканиха на Нова тв заради принц Ангел Рашков . 6| 7789 |18.09.2013 100 лв. глоба и условна за влачилия куче с колата си . 28| 5462 |15.08.2013 Глоба до 3 бона грози Сергей Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads