Реклама / Ads
24| 5523 |22.07.2011 НОВИНИ

Закон за българския език с 6 правописни грешки

.
Конституционалистът Любен Корнезов е внесъл нов проект за закон за българския език в парламента. Той е от 8 страници и е с 6 правописни грешки. Куриозната новина съобщи по БНТ директорът на Института по български език към БАН проф. Васил Райнов.
 

Той изрази учудването си, че юрист се е заел да прави такъв закон, след като според него тази материя трябва да бъде приоритет на езиковедите, на хората на словото.

Абсурдно е да има такъв закон, но ако все пак съществува, това означава да има и орган, който да следи и санкционира нарушителите. А какво означава това – да създадем нещо като СЕМ по езика, това е абсурд и глупост, коментира Ваня Николова, сценарист на култовия ТВ сериал “Под прикритие”.

Според нея точно политиците, които са се захванали с тази тематика, говорят най-неправилно, нарушават най-много българския език и трябва да бъдат санкционирани.

Проф. Райнов обяви, че имало и сериозно разминаване и в мотивите за приемането на такъв закон. Вносителят твърдял, че конституцията ни задължава за това, но в основния закон такива разпоредби няма, категоричен е изследователят. Според него прозират предизборни намерения около внасянето на проектозакона. Инициирането му ставало само 10 дни преди ваканцията на депутатите и реално той щял да бъде на вниманието на народните представители реално през септември, когато започват предизборните кампании за президентска и местна власт.

Сценаристката Николова застъпи позиция, че е необходимо да съществуват някакви норми за владеене и използване на българския език, защото имало поразителни куриози в държавната администрация, сред катаджии и други професии, където неграмотността била огромна. Но да се прави конкретен закон е абсурдно.

Проф. Райнов съобщи иронично, че БАН е издала брошура, в която е събрала всички несполучливи опити през последните години да се прави закон за български език.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5840 |21.07.2011 Плевнелиев учи Станишев как се строят магистрали, законно . 34| 4805 |14.07.2011 Костов даде рамо на Закона за дипломатическата служба . 12| 4944 |11.07.2011 Връщат Закона за конфискация в НС наесен . 44| 4848 |08.07.2011 М.Манолова: Обсъждаме закон, съсипващ човешки съдби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads