Реклама / Ads
1| 4837 |17.03.2011 НОВИНИ

Закон за медиацията скара ГЕРБ и БСП

.
БСП и ГЕРБ отново влязоха в остър спор. Този път повод за неразбирателството е Законът за медиацията*.
 

Този закон е абсолютно излишен. На този етап от развитието на българското общество този закон е излишен. Това заяви от трибуната в парламента  Любен Корнезов от БСП по време на обсъждането на Закона.

От ГЕРБ предлагат медиаторите да могат да свидетелстват в наказателен процес. Според червения Корнезов медиаторите трябва да са свидетели и при административни дела. Предложението му обаче не бе прието.

Той коментира още, че за услугите на медиаторите се заплаща. По думите му, покрай този закон, някои хора са станали хабилитирани преподаватели по медиация. За доказателство Любен Корнезов показа и учебници в пленарна зала.

Money, money, money, това е цялата работа, изтъкна социалистът.

С предложенията за изменение и допълнение на Закона за медиацията се цели хармонизиране на българското законодателство с изискванията на европейското законодателство. Медиаторът е длъжен да подписва декларация за безпристрастност за всяка процедура.

Е, какво ще я прави тази декларация медиаторът, ще я държи в някакво чекмедже ли, попита още Корнезов. Червеният депутат посочи, че у нас има около 600 медиатори. Кажете ми дали някой медиатор е свършил нещо, аз такъв не познавам, изтъкна той.

Медиацията има поверителен характер, е разписано още в закона. Изключение от поверителния характер се прави, когато това е необходимо по съображения, свързани със защита на обществения ред, когато трябва да се защитят интересите на деца или трябва да се предотврати посегателство върху физическата или психическата неприкосновеност на определено лице.

*Уикипедия: Медиацията е способ за доброволно разрешаване на спорове, при който страните се подпомагат от трето, неутрално и безпристрастно лице - медиатор, за постигане на взаимно приемливо споразумение. Медиацията е един от способите за извънсъдебно разрешаване на спорове наред с арбитраж.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4893 |09.03.2011 Законопроектът за БАН мина при пълен консенсус . 37| 7695 |08.03.2011 Алексей Петров избира незаконен Академичен съвет в ПУ . 3| 7404 |28.02.2011 Имот скара СБХ и Алма Матер . 20| 6188 |28.02.2011 Държавата е виновна за незаконните постройки на ромите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads