Реклама / Ads
3| 4732 |03.05.2011 НОВИНИ

Закон спира безразборните назначения зад граница

.
Външно министерство вече е изготвило окончателния вариант на предложенията си за промени в Закона за дипломатическата служба. Очаква се в най-кратък срок той да бъде внесен за междуведомствено съгласуване, съобщи говорителят на министерството Весела Чернева.
 

С промените ще бъде фиксиран щатът на посолствата, за да спре безразборното изпращане на хора зад граница и ще бъде регламентирано желанието на правителството България повече да не бъде представлявана от бивши служители или сътрудници на ДС, поясни Чернева.

Според подготвените промени генералните директори ще станат основно ниво в МВнР. Предвижда се въвеждането на система на кариерно развитие, която да включва и т. нар "бърза писта" за изявени млади дипломати.

Весела Чернева съобщи още, че 13 български дипломати, които са работили за бившите служби на комунистическия режим вече са извикани в София на "служебно пътуване".

За съжаление, досега не виждаме някаква политическа воля за промяна на това състояние на нещата, което не е добро нито за българската дипломатическа служба, нито за държавата като цяло. Следващите стъпки оттук-нататък са изцяло в прерогативите на министъра на външните работи, който заяви своята воля до края на годината под една или друга форма тази страница да бъде затворена, каза още говорителят на МВнР, коментира Чернева.

Припомняме, че Комисията по досиетата откри данни за съпричастност към бившите служби за 35 от сегашните български посланици и постоянни представители. Външно реши да предприеме връщането на посланици чрез процедурата на "служебно пътуване", след като президентът Георги Първанов отказа да подпише указите за отзоваването на ДС – посланиците.

Решението за отзоваването им бе взето от правителството в края на декември, а през януари парламентът гласува и специална декларация. Въпреки това до този момент нито един от въпросните дипломати не реши да се съобрази с волята на изпълнителната и законодателната власт, а данъкоплатците продължават да издържат и посланиците, и семействата им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5262 |03.05.2011 ПРО стъпва до българо-румънската граница . 0| 5577 |02.05.2011 Емигранти искат узаконяване на БГ-училищата в чужбина . 25| 5532 |28.04.2011 Ем. Йорданов: Цветанов не познава законите, затова ще бият . 126| 8114 |26.04.2011 Цел на Румен Христов (президент?) ще е спирането на АЕЦ „Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads