Реклама / Ads
16| 5685 |23.09.2010 НОВИНИ

Закон вади на светло медии-пирати

.
Парламентът прие закон, с който на светло ще излязат всички безименни автори на вестници и списания. Новите поправки удрят жестоко жълтата преса и незнайните клюкари, които години наред подписват вестниците с несъществуващи имена, а в карето за контакти предоставят само фиктивни адреси и имейли.
 

Периодичните печатни произведения задължително ще публикуват информация кой е действителният им собственик, решиха депутатите, които приеха на първо четене внесените от кабинета промени в закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

"Все още има случаи на разпространяване на периодични печатни произведения, които се издават анонимно или от несъществуващи правни субекти. Тази практика поставя един изключително важен за свободната и демократична медийна среда въпрос, а именно въпросът за прозрачността на собствеността на печатните медии", се казва в мотивите на правителството.

Според новите текстове печатните медии ще трябва да публикуват в първия си за всяка година брой информация, която идентифицира действителния собственик на издателя.

Въвежда се и изискване издателите да подават декларация, в която се съдържа информация за собственика на медията. Предвидена е и административна отговорност за тези, които не спазват закона. Контролът пък ще бъде поверен на кметовете на общините. Във връзка с това се предвижда съответно приходите от глобите и имуществените санкции да постъпват по бюджетите на съответните общини, пише в мотивите си вносителят.

Депутати коментираха в кулоарите на Народното събрание, че благодарение на поправките, най-после ще излязат на яве всички анонимни автори на вестници, които от години бълват всевъзможни клюки за известните хора у нас. В т. нар. "жълти вестници" редакторите обикновено не си пишат истинските имена, както и адресите, на които се намират редакциите. Най-често в карето за контакти се оставя имейл, за който също е съмнително дали съществува.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4836 |15.09.2010 Вадят на светло таен свидетел срещу Баретата? . 11| 7044 |30.08.2010 ДЕЛА: Яхтеното пристанище на братя Диневи е незаконно . 37| 7222 |20.08.2010 Прокуратурата обяви Банев за нарушител, събирал незаконно пари от туристи . 7| 5182 |30.07.2010 К. Пенчев: Лош закон ни връща в 2007 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads