Реклама / Ads
19| 5062 |19.12.2011 НОВИНИ

Законът “Фидосова” бе заченат порочно и роди отровен плод

.
Борислав Цеков
Кодексът, създаден по проект на Искра Фидосова, бе заченат порочно и роди отровно своя плод, затова е необходимо ново изборно законодателство. Това заяви Борислав Цеков от Института за модерна политика по време на дискусия за отминалите местни и президентски избори.
 

 

Според него изборите на изборите през октомври 2011 са се създали наченките на изборната мафия. Като пример той посочи разнасянето на чували с бюлетини от депутати от ГЕРБ, случаят в Бохот, където камери засякоха подправяне на бюлетини и др., което той определи само ката върхът на айсберга.

 

Цеков счита, че в тези избори МВР е бил основен играч, но не за да гарантира спокойствието и сигурността на гражданите, а за да гарантира победата на управляващата партия. Затова ги счита за морално нелегитимни, категоричен е той.

 

Според Цеков също така трябва да се модернизира изборният процес. За пример посочи Бразилия, където при 30 милиона избиратели миналата година недействителните бюлетини са били едва 6. Цеков обясни, че в Бразилия се гласува с изборни терминали, където всеки вот се отчита веднага.

 

Изборите бяха нечестни, купени и манипулирани, категоричен бе от своя страна и червеният депутат Ангел Найденов. Гордостта на ГЕРБ в лицето на изборния кодекс се провали,изтъкна той.

Социалистът очерта и недъзите на отминалите избори. 155 000 души са сменили адресната си регистрация преди изборите. От тях 98 000 са гласували по новия си адрес. Представете си за какво колосално преместване става дума, коментира Найденов.

 

В същото време 400 000 избиратели са лишени от правото си на вот заради попадането им в забранителните списъци. Над700 000 пък са недействителните бюлетини на първия тур, като левицата е подала около 1000 жалби за изборни нарушения.

 

Метин Казак, член на Европейския парламент в групата на АЛДЕ заяви, че на тези избори е развенчан митът, че автобусите печелят вота в определени региони. В България от няколко години насам като законодателни практики се върви назад, смята Казак и допълни, че страната ни отстъпва по отношение на демократичните практики.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5925 |26.05.2011 Мина на първо четене Законът за социално подпомагане . 1| 4652 |12.05.2011 Законът за военната полиция мина на първо четене . 1| 5215 |20.02.2011 Ив. Иванова: Законът за СРС е достатъчно добър . 1| 5051 |27.01.2011 Миков: Законът за отпуските се прави на инат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads