Реклама / Ads
1| 4402 |21.12.2018 НОВИНИ

Законът за вероизповеданията създаде нов скандал в коалицията

.
МОН чрез своя бюджет може да финансира и утвърдени от него образователни програми, които вероизповеданията да осъществяват извън училищната среда.
Законът беше приет предимно от депутатите от ГЕРБ и ДПС. ПГ на ”Обединени патриоти” напуснаха пленарна зала заради отхвърляне на техни предложения в Закона за вероизповеданиятa, свързани с предоставяните им средства.
 

Завера между ГЕРБ и ДПС разсърди патриотите и те напуснаха пленарна зала.

"Обединени патриоти" излязохме, защото не искаме да участваме в уговорен мач, което представлява днешното заседание на парламента. Това заяви народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

 

Бурен скандал възникна и между Йордан Цонев от ДПС и Юлиан Ангелов от ГЕРБ. Двамата си размениха остри реплики и бе нужно да бъдат успокоявани от колегите си. Според Ангелов чрез това гласуване се застрашава националната сигурност на България и се принизява ролята на БПЦ.

 

Според приетия закон държавата ще предоставя на Българската православна църква и регистрираните вероизповедания държавна субсидия. Това реши парламентът, след като прие след скандали в пленарната зала изменения на закона за вероизповеданията на второ четене. Парите за вероизповеданията ще се определят на база религиозно самоопределилите се при последното преброяване на населението. Субсидията ще бъде по 10 лв. за всеки изповядващ съответната религия, ако са над 1% от населението. В същото време се запзва възможността за финансиране на вероизповеданията у нас от чужди държави.

 

Парламентът реши още, че вероизповеданията няма да могат да използват технически средства или звукови устройства, служещи за увеличаване на силата на звука, освен при провеждане на обществени прояви, празници и чествания. Сред отхвърлените предложения на патриотите бяха 300 души да бъде минималният праг за регистрация на религиозна общност, както и задължението всяко вероизповедание да има българския флаг.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3728 |14.12.2018 Законът за хората с увреждания финансово подпомага 600 000 . 1| 3212 |06.12.2018 Законът за личната помощ влиза в пленарна зала на второ четене . 0| 3537 |05.12.2018 Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ за последно в НС . 0| 3621 |02.12.2018 Шествие в София срещу промените в Закона за вероизповеданията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads