Реклама / Ads
9| 6110 |01.02.2011 НОВИНИ

Законни или незаконни са постройките край язовирите?

.
снимка: Булфото
Има постройки в самите чашки на язовирите е установила проверка на ДНСК. Според ръководителя на държавния орган инж. Милка Гечева тези обекти обаче не могат да бъдат съборени, тъй като се оказват законни.
 

Тя обясни, че по язовирите има строежи, които са в нарушение на Закона за водите и на Закона за опазване на околната среда. Тези обекти обаче не могат да бъдат съборени, тъй като по смисъла на Закона за устройство на териториите, те не са незаконни.

Гечева каза, че при проверката са установени 8-9 сгради, застроени от 80-те години, които попадат в санитарно-охранителната зона, но по смисъла на Закона за устройство на територията, те не са незаконни и не могат да се предприемат действия по отношение на тях.

ДНСК няма основание да предприеме действия по отношение на три частни вили, които попадат в санитарно-охранителна зона, пояс първи. Тези частни вили имат документи за собственост и одобрени строителни планове, издадени разрешения за строеж. Тези строежи са в нарушение на Закона за водите и на Закона за опазване на околната среда, но не могат да бъдат квалифицирани като незаконни по смисъла на Закона за устройство на териториите, обясни Гечева.

Този проблем трябва да се решава от собственика на язовира и е извън компетенциите на ДНСК. Става ясно, че има законни постройки в самите чашки на язовирите. Това строителство не е разрешено, но до 2003 г, е имало законови вратички такива постройки да бъдат узаконени.

Проверката е установила, че има частни имоти, които попадат в заливаемата зона на язовирите, която по Закона на водите е публично-държавна собственост. Проверката е установила наличие на незаконни строежи в заливаеми зони и санитарно-охранителни зони, както и извън тях. Около голяма част от язовирите, които служат за питейно водоснабдяване, не са учредени нужните санитарно-охранителни зони, каза още Гечева.

На други места е установено, че са учредени санитарно-охранителни зони, но експлоатационните дружества не са изпълнили изискванията зоната да бъде оградена, да е назначена охрана, да са поставени указателни табели. Половината строежи по язовирите са незаконни, каза обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по отношение на незаконните строежи по язовирите.

Проверката беше назначена преди три месеца и обхваща 53 язовира
. От тях – само един язовир не е проверен, тъй като достъпът до него е много труден, обясни Плевнелиев. Проверени са общо 1470 обекта. Според резултатите от проверката, точно половината от тях са незаконни – 748. За тези строежи ще бъдат издадени заповеди за премахване, 243 обекта са със забрани за ползване, 43 – със заповеди за спиране на строителството. На язовир „Ивайловград” от общо 195 проверени строежа, за 169 ще бъдат издадени заповеди за премахване. На язовир „Кърджали” са проверени 159 обекта, от които за 30 ще бъдат издадени заповеди за премахване, а за 80 обекта ще бъдат със забрана за ползване. На язовир „Искър” от 329 обекта – 103 са със заповед за премахване.

През февруари, март и април ще бъде дадена възможност на собствениците на обектите да предоставят всички документи, ако искат да докажат, че не са в нарушение, обясни Плевнелиев. През май ще бъде направено ново обобщение на информацията, и чак тогава ще бъдат издадени заповедите за премахване на незаконните обекти. За момента са изготвени само констативни протоколи за премахването им, каза Плевнелиев.

Ако имаше малко повече спазване на държавността, нямаше да сме до тук, каза Плевнелиев. Той заяви, че от министерството са изключително коректни и прозрачни и всички заповеди, издадени за събаряне на незаконни строежи и цялата информация, е публикувана на сайта на министерството. „Дали някой досега двайсет години го е направил това?”, попита Плевнелиев.

Относно незаконното строителство по язовир „Ивайловград” Плевнелиев каза, че нито кметовете, нито архитектите, са сигнализирали за незаконните обекти. С премахването на строежите, по язовирите ще има много отпадъци. Кметовете на общините са длъжни да почистят площадката на строежа и да извозят строителните отпадъци. Кметовете, които не спазят задълженията си, ще бъдат санкционирани от ДНСК. Държавата не прави никаква разлика между барака, многоетажна къща, комплекси и хотели, ако е незаконно, каза Плевнелиев.

„Целта не е да отчитаме дейност и да правим специални атаки срещу нарушители. От тези язовири зависи питейната вода, напояването, цялата икономика на страната. Много е важно опазването на водите на тези язовири”, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова. С проверката на язовирите са констатирани неизградени санитарно-охранителните зони. Отговорност за изграждането им носят собствениците на язовири. Проверката е установила и нерегламентираните сметища. Издадени са предписания на собствениците на язовирите за почистване на замърсените площи. Констатирани са 18 нерегламентирани изпускания на отпадъчни води в язовирите, 19 водовземания, без разрешение, както и няколко случая на нерегламентирани кладенци. Дадени са предписания на собствениците на язовирите и експлоатационните дружества във връзка с нарушенията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4749 |21.01.2011 През април премахват 300 незаконни сгради . 14| 5929 |25.11.2010 Томалевски: В България изборите са незаконни . 3| 5291 |15.11.2010 Пловдив на първо място по незаконни строежи . 5| 4999 |10.11.2010 ВАС връща на държавата незаконни имоти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads