Реклама / Ads
11| 4929 |25.02.2009 НОВИНИ

Законодателният орган наруши закони, които сам е създал

.
НС възпрепятства търговски оператор да предава директно днешните дебати по вота на недоверие към правителството, въпреки че няма основания за това.
 

НС перфидно възпрепятства един търговски оператор да предава директно днешните дебати по вота на недоверие към правителството, обяви за Frognews.bg мениджърът на радио К2 Илиана Беновска.

От радиото, което наскоро стартира с формат на анализ и коментар на обществено значими проблеми, са депозирали в парламента молба за излъчване на дебатите по вота още на следващия ден, след като са внесени и мотивите за него. Молбата е подадена, въпреки че по закон това въобще не било необходимо. Все пак от радио К2 решават коректно да уведомят парламентарното ръководство, че биха искали да излъчват в продължение на 10 часа днес и утре от НС.

В продължение на 5 дни след депозирането на молбата, отговор не идва, но вчера в разговор със зам.-председателя на парламента, Л. Корнезов, юристът заявява на Беновска, че няма никакви законови пречки за подобно излъчване, нещо повече – дори го приветства. Корнезов добавя, че е разговарял с парламентарния шеф Г. Пирински, който обещавал днес молбата да се разгледа на председателски съвет.

benovska.jpg

Тази сутрин обаче това въобще не се случва и молбата всъщност се подминава с недемократично мълчание по думите на Беновска. Затова тя риторично попита дали това в крайна сметка не е равносилно на мълчалив отказ. Юристите на радиото в момента обмислят как да процедират при създалата се ситуация, но са сигурни, че ще подадат жалба пред ВАС срещу 40-тото за мълчалив отказ.

Конституцията, ЗРТ, Правилникът на НС и Законът за достъп до информация квалифицират открите заседания на парламента като публично достъпна информация, следователно не би трябвало да има пречка тя да става достояние на по–широк кръг от хора. Непонятно е поведението на НС, което на практика допуска до отразяване на дебатите по вота на недоверие единствено държавните медии, на които плаща. Един търговски оператор решава да жертва 20 часа от програмата си и НС перфидно го препятства, възмущава се Илиана Беновска, която квалифицира случилото се като вид цензура, злоупотреба с власт и нарушаване на законите. Законодателният орган нарушава законите, които сам е създал, заключи тя. „НИЕ , РАДИО К2 ПОСТАВЯМЕ НА ПРИНЦИПНА ОСНОВА ВЪПРОСА ЗА УВАЖЕНИЕТО КЪМ МЕДИИТЕ, СЪЩЕСТВУВА ЛИ РЕАЛНА ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ Е САМО НА ДУМИ И ДОПУСТИМО ЛИ Е ПАРЛАМЕНТА ДА НАРУШАВА ГРУБО ЗАКОНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, КОИТО САМ Е ГЛАСУВАЛ" - оповестява в позиция на радиото мениджърът Илиана Беновска.Frognews.bg  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5004 |17.02.2009 "Монд": B България има два вида организирана престъпност . 53| 5769 |06.02.2009 Х. Русев: Не се възмущавайте от факти, които са истина . 43| 4665 |18.01.2009 Граждански организации призовават турците и циганите на протеста . 42| 4785 |10.12.2008 30 неправителствени организации настояха Г. Първанов да се откаже от лова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads