Реклама / Ads
3| 4555 |04.05.2010 НОВИНИ

Закопчаха данъчен, точил ДДС

.
30-годишен данъчен, служителят на Териториалната дирекция на НАП - район „Оборище”1, е задържан днес за участие в престъпна схема за източване на ДДС. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
 

Съвместната операция е на главните дирекции “Криминална полиция” и „Досъдебно производство” със съдействието на Националната агенция по приходите (НАП) и под ръководството на Софийска градска прокуратура. Реализацията е по линия на противодействието на корупцията в държавната администрация.

„За пореден път взаимодействието между институциите – МВР, Прокуратура и НАП, даде добри резултати. Предупреждавам всички служители на НАП, че има сигнали за неправомерни действия от тяхна страна. Работим в пълно сътрудничество с органите на реда по изясняването им. Ще бъда безкомпромисен към всеки, който се опитва да ощетява бюджета чрез своите действия”, заяви Красимир Стефанов, директор на НАП.

Задържаният е 30-годишният И.М., ревизор в дирекцията. Той е уличен в участие в престъпна схема за източване на ДДС, като подпомагал престъпна група с разяснения и информация.

Престъпната група е избягвала плащане на ДДС чрез фиктивни фактури, включително издавани от починали вече лица, за милиони левове.

Реализацията е резултат от няколкомесечна работа на криминалистите и е продължение на специализираната полицейска операция, проведена в края на януари.

Тогава бяха разследвани 38 фирми, участвали във верига за ДДС измами, които са ощетили държавния бюджет с над 20 млн. лева. Установено е, че голяма част от тези фирми са били дерегистрирани по ДДС. Събрани са доказателства и за около 10 новорегистрирани фирми по Закона за ДДС, чрез които също се избягвало установяването и плащането на данъчните задължения.

Тогава четирима бяха привлечени като обвиняеми за участие в организираната престъпна група. Двама от тях към момента са с постоянна мярка „задържане под стража”.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 321 от НК, за организирана престъпна група във връзка с чл. 255, визиращ данъчни престъпления. То се наблюдава от Софийска градска прокуратура.

Проверяват се четири адреса, свързани с престъпната дейност на групата, три от които - в столицата.

Работата по разследването продължава.

По информация на служители от НАП задържаният служител е бил уволнен още днес от изпълнителния директор на агенцията Красимир Стефанов. 

От НАП напомнят, че за корупция и съучастие в схеми за източване на ДДС през последната година са уволнени над 25 инспектори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4584 |13.04.2010 Закопчаха наркоразпространители във Варна . 1| 4464 |12.03.2010 Закопчаха варненци, източвали банкомати . 1| 4971 |05.03.2010 Закопчаха нова престъпна група . 0| 5161 |26.02.2010 Петима в ареста, точили чужди сметки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads