Реклама / Ads
3| 5941 |12.08.2011 НОВИНИ

Закопчаха "измамника" от Еврохолидейз

.
тази сутрин около 3.30 часа на аерогара София граничните полицаи са задържали 25-годишния мъж от Пловдив, собственик на добилата скандална известност като псевдотуристическа фирма "Еврохолидейз" Георги Христов, съобщиха от МВР.
 

Христов пътувал с полет от Лутън – Лондон. Мъжът е криминално проявен и е осъждан за наркотици. Вчера бе обявен от полицията за издирване като обвиняем по досъдебно производство с наложена мярка „принудително довеждане” в ОДМВР-Пловдив.

Според появилата се по-рано през деня информация се очакваше Христов да кацне в Бургас. Засилени екипи на Гранична полиция чакали снощи на летището в морския град сочения за собственик на скандалната фирма. Сред пристигналите от Летище Лутън обаче пътник с това име не фигурирал.

Фирмата - туроператор ужили над 226 души с фалшива оферта в интернет-сайт за евтина, но луксозна почивка на Малдивите и остров Корфу.

По-късно днес се очаква прокуратурата в Пловдив да поиска най-тежката мярка "задържане под стража" за Венелин Качаков - финансов директор на „Еврохолидейз".

Срещу Качаков са повдигнати обвинения за измама в особено големи размери. Обвинения ще бъдат повдигнати и на втори човек, информира прокурор Галина Минчева. Обвинителят обаче отказа да разкрие самоличността му и какво точно е мястото и участието му в престъпната схема.

В четвъртък се разбра, че единият от издирваните, които измамиха над 226 души с екскурзии до Малдивите и остров Корфу - Георги Владимиров, сам се е предал на полицията. Той бил разпитан в Икономическа полиция и освободен. Според разследващите той не е участвал в схемата.

Изяснено е, че преди пет месеца Христов е закупил фирмата от плевенчанин в присъствието на 37-годишния Венелин Качаков, който се представял като финансов директор. Според данните, събрани до този момент, фирмата, която тогава била „Еврохолидейз ООД” имала лиценз за туроператорска дейност до 2005 г. и оттогава била нелегитимна.

Попаднала в ръцете на Георги Христов, тя става ЕООД с офис в Пловдив. Георги Христов заедно с Венелин Качаков наемат за консултант Г.П. на 35 години. Венелин Качаков набира служителки, а с Г.П. се свързват с интернет сайта, в който по договор, подписан през май т.г., стартират съблазнителните оферти за почивка в Малдивите и о-в Корфу – цените са двойно занижени от официално предлаганите. На сайта дори е качен и вече нелегитимният лиценз на предишната туроператорска фирма.

Клиентите, привлечени от офертата, закупуват ваучери, след което отиват в офиса на фирмата в Пловдив за да договорят подробности за предстоящите почивки. По дадена им банкова сметка те превеждат допълнителните суми за екскурзиите. Измамата лъсва на 3 август - крайният срок, в който гражданите трябвало да отидат в офиса на фирмата, за да получат своите резервации.

След като установили главните участници в сценария, разследващите стигнали до информацията, че Венелин Качаков разпродавал семейното си имущество в интернет, малко по-късно станало ясно, че е подал молба за издаване на международен паспорт на детето му с експресна поръчка. Така на 8 август към 18.30 часа Венелин Качаков е задържан при получаването на паспорта и след 24-часовия му арест, задържането му е удължено с прокурорска мярка за още 72 часа. Повдигнато му е обвинение за измами в особено големи размери. Последвало довеждането в полицията и задържането на Г.П, за който се очаква днес също да бъде предявено аналогично обвинение. След задържането на Георги Христов на летището, той е конвоиран и вече предаден на ОДМВР-Пловдив.

По първоначална информация над 220 души са попаднали в измамната мрежа на тримата.

В сайта на Държавната агенция по туризъм има специален регистър на туроператорите и туристически агенти, които са лицензирани. Този списък се обновява на всеки 10 дни, припомниха от МВР.

Работата по разследването продължава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5578 |06.08.2011 Закопчаха измамници, пипали в резерва . 8| 6008 |23.07.2011 Закопчаха инспектори при акция "Играчите" . 5| 4827 |03.07.2011 Закопчаха българин, заплашвал на борда на самолет . 1| 4794 |27.06.2011 Закопчаха мъж, насилил дъщеря си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads