Реклама / Ads
0| 4218 |23.03.2016 НОВИНИ

Закриха предсрочно комисията за Русия и Турция

.
В Народното събрание
Със 122 гласа "за", 4 "против" и 7 "въздържали се", депутатите закриха предсрочно Временната комисия за проучването на фактите и обстоятелствата, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България.
 
Комисията успя да проведе само едно заседание, а премиерът Бойко Борисов обяви, че не очаква тя да свърши нещо фундаментално по време на съществуването си, а най-много да влоши отношенията на страната ни с Анкара и Москва.

Според мотивите на вносителите, сред които са депутати от ГЕРБ, АБВ и БДЦ, със създаването на временната комисия, отговорили на засиления интерес и тревогата в българското общество от тиражираните твърдения за намеса на официални представители на Турция във вътрешнополитическия живот на страната ни.

Те уточняват, че с акта за създаване на временната комисия от най-висшия законодателен орган на страната ни, парламентът дал недвусмислен знак и ясен сигнал към Турция и Русия, че намира за крайно неприемливи каквито и да са опити за чужда намеса във вътрешната политика на страната ни.

Вносителите смятат, че националните ни интереси ще бъдат защитени по-добре, ако приемат решение за предсрочно преустановяване на съществуването на временната комисия. Според тях Комисията по външна политика би могла при необходимост успешно да продължи изпълнението на задачата по изясняване на съществуващи или нови факти и обстоятелства, свързани с твърдения за външна намеса на Русия и Турция във вътрешната ни политика.

По време на дебатите независимият депутат Велизар Енчев поиска извинение за това, че по време на гласуването на комисията, той бил против създаването й и от ГЕРБ дори си позволили да го обидят.

"Това предсрочно прекратяване се прави без дори да има едно проведено заседание. Тя беше създадена в нарушение на политическия морал. Премиерът пред очите на нацията ви нареди публично да закриете комисията. Това е поредното доказателство за премиерска диктатура. Трябва да излезете на тази трибуна и публично да се покаете", категоричен бе Велизар Енчев.
 
От Патриотичния фронт се обявиха против закриването на комисията. Депутатът Искрен Веселинов предложи да се смени името на комисията, като вместо Русия и Турция да се запише "други държави". То обаче не бе подкрепено от народните представители.

Таско Ерменков от БСП заяви: "Превръщат ни за пореден път в тоалетна хартия, няма да казвам използвана. Гласувах тогава против тази комисия, но днес в този фарс няма да участвам".

Колегата му Валери Жаблянов изказа искрените си съболезнования към народните представители за допуснатата грешка със създаването на комисията. "Защо ние трябва да се водим след всяка самоочевидна глупост? Това е политически гаф. Дори и правителството по между си не знае какво прави", подчерта Жаблянов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4284 |10.03.2016 Комисията за Русия и Турция в парламента оцеля . 3| 4419 |02.03.2016 Симеонов: НС решава за комисията за разследване влиянието на Турция и Русия у нас . 7| 4219 |01.03.2016 Умуват как да спрат комисията за Русия и Турция . 13| 4405 |08.02.2016 Кристалина Георгиева към Борисов: Ще продължа работа в Еврокомисията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads