Реклама / Ads
0| 6812 |18.07.2015 НОВИНИ

Закриват районните съдилища в три града

.
Районните съдилища в Айтос, Царево и Карнобат почти сигурно ще бъдат закрити. Това става ясно от приетите на последното заседание на Висшия съдебен съвет(ВСС) текстове, касаещи пълното прекрояване на съдебната карта на България. Основната промяна е изискването във всяко районно съдилище да има назначен минимум 6 съдии. Формулата гласи, че на 10 хил. души се полага по 1 магистрат. Гражданите от своя страна ще трябва да достигат до съда за максимум 60 минути, пише "Флагман".
 

 Анализирайки внимателно съдебната карта на Бургаска област още от сега е ясно, че районните съдилища в Царево и Айтос със сигурност ще бъдат закрити. В магистратурата те са определяни за "бутикови съдилища". Двете общини няма как да обслужват район от 60 хил.души, колкото е минимумът за шест назначени съдии и съответно няма как да имат Районен съд.

 

Още повече, че се намират на по-малко от 60 минути път до Бургас, който се очаква да стане център на всички общини – от южното Черноморие до границата на Бургаска област. Почти сигурно същото ще се случи и с Районен съд-Карнобат, за чието закриване се чуват гласове отдавна. Там, където съдилищата бъдат закрити ще има изнесени териториални отделения, които ще приемат жалбите.

 

Към този момент в Карнобат има назначени пет съдии, в Царево са само двама (Мария Москова и Минчо Танев), а в Айтос – четирима (Мария Дучева, Николай Гемеджиев, Мария Джанкова, Таня Спасова).

 

По-особен е статутът на Районен съд-Малко Търново, където към този момент има опитният магистрат Чанко Петков е шеф на себе си и влиза от дело в дело, предимно срещу бежанци и дребни битови кражби. Малко Търново обаче е натоварен район, заради това, че е външна граница на ЕС, а и отдалечеността му от Бургас е сериозна, което най-вероятно ще доведе до неговото запазване.

 

Неясно обаче е бъдещето на Районния съд в Поморие. Темида в морската община също не отговаря на условията, за да продължи да работи след прекрояването на съдебната карта. Там има четири съдии, които отговарят за район с 27 хил.жители.

 

Единият вариант е да бъде прехвърлен към Несебър, където няма никакво съмнение, че съд ще продължи да има, независимо от съдебната реформа, а другият – да се изчисли, че напливът от туристи е достатъчен, за да се счете, че Общината годишно има минимум 60 хил.души, необходими им за шест съдии и съответно Районен съд. Проблем е, че в Поморие се изповядват много сделки, а районът на действие на всеки нотариус съвпада с района на съответния районен съд.

 

Проектът за промени ще се обсъжда в следващите месеци от магистратската общност, адвокатурата и по общини. Идеята е половината от 113-те районни съдилища в България да бъдат закрити, за да може съдиите да се специализират и имат изпипани съдебни актове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4558 |13.07.2015 Закриват родилното в Тетевен . 22| 9826 |15.05.2015 Закриват КАТ! За 20 г. загиналите на пътя са колкото за 6 войни в Афганистан . 11| 6454 |13.03.2015 Само във Фрог: Закриват 10 бази на ГДБОП в страната . 0| 4450 |09.03.2015 Районните съдилища ще издават европейско удостоверение за наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads