Реклама / Ads
5| 4782 |15.06.2009 НОВИНИ

Заличиха БЗНС и ВМРО от регистрите за изборите

.
Избор Източник: Вяра Йовева
ЦИК анулира регистрацията за парламентарните избори на ВМРО и коалиция БЗНС (Земеделския народен съюз, БЗНС и Народняшка земеделска партия "Никола Петков"), съобщиха говорителите на комисията Ралица Негенцова и Александър Александров.
 

Причините за отмяна на регистрацията са, че двете политически формации не са представили необходимия коректни подписи на граждани. Решението подлежи на обжалване в 24-часов срок. ВМРО и БЗНС обаче не могат да се възползват от това, тъй като в събота изтече срокът за регистрация. Така в надпреварата за 41-во НС остават 14 партии и 4 коалиции.

От ЦИК бяха представени и образците на бюлетините за гласуване на 5 юли. На изборите за депутати в 41-то Народно събрание ще се гласува с две интегрални бюлетини – съответно за мажоритарни кандидати и за пропорционалните партийни листи.

В бюлетината за мажоритарни кандидати ще се отбелязва вотът в квадратчето срещу името на съответния кандидат. Бюлетини с отбелязани повече от едно име, ще се считат за недействителни. В бюлетината за пропорционални листи се отбелязва партията, за която гласоподавателят иска да гласува. От бюлетините ще бъдат заличени имената на ВМРО-Българско национално движение и Коалиция БЗНС, чиято регистрация бе анулирана, поради некоректни подписки за регистрация. ЦИК си запазва правото да прави промени в бюлетините, ако се установи, че в РИК има регистрирани независими мажоритарни кандидати. Те ще бъдат подредени на местата след 20-ти номер в бюлетината.

Отделна бюлетина е подготвена за българите, които ще гласуват в чужбина. Те няма да могат да гласуват за мажоритарни кандидати и за партийни листи, а само за партии.

От ЦИК напомнят, че до 20 юни изтича срокът за подаване на заявления за издаване на удостоверения за гласуване на друго място. Също така до тази дата могат да се подават заявления за гласуване не по постоянен, а по настоящ адрес, както и за гласуване с подвижна урна.

17 представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа
( ОССЕ)  са поканени в България, за да наблюдават изборния процес на 5 юли, когато ще бъдат избрани депутатите в 41-то Народно събрание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5452 |06.12.2008 Скандал спря работата на конгреса на БЗНС . 28| 4657 |02.11.2008 ЛИДЕР, ВМРО и ЗНС се коалират като Движение Напред . 2| 5917 |26.07.2008 Активисти на ВМРО гонят сектанти . 1| 4663 |02.06.2008 ВМРО-ДПМНЕ- първи без изненада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads