Реклама / Ads
1| 5072 |23.10.2011 НОВИНИ

Заливат МВР и ЦИК със сигнали за нарушения

.
В Централната избирателна комисия (ЦИК) са получени сигнали за предизборна агитация, печатни грешки в бюлетините и проблеми, свързани с легитимирането на застъпниците в избирателните секции, съобщи говорителят на комисията Ралица Негенцова. В МВР пък са постъпили множество сигнали за търговия с гласове.
 

 

Избирателната комисията работи по 2 от сигналите - единият е свързан с провеждането на местните избори в община Кубрат, където една от партиите не е била вписана в листата за общински съветници. Комисията проверява този сигнал, обясни Ралица Негенцова. Вторият сигнал се отнася до местните избори в Гара Лакатник, община Своге, където имената на един от кандидатите за кмет на кметство са изписани 2 пъти.

 

В 14.00 ч. в Гара Лакатник са доставени новоотпечатани бюлетини за избор на кмет на кметство, съобщиха за БТА от ОИК - Своге. Заедно с тях е доставена и нова урна, както и нов избирателен списък. Проблемът при изборите за кмет на селото възникна от двойното вписване на един от седемте кандидати за поста и липсата на друг. По случая има решение на ОИК - Своге и на ЦИК. В избирателните списъци на село Гара Лакатник са вписани общо 1140 души.

 

В Оперативния щаб на МВР са получени 549 сигнала за нередности  от началото на изборния ден до сега, като най-голям е процентът на тези за търговия с гласове. Това стана ясно от пресконференция на вътрешното министерство.

Издадени са 6529 удостоверения за лични документи – изгубени и унищожени от началото на кампанията досега. Отварянето на секциите в цялата страна е станало без проблеми до 09.00 часа. Три сигнала са получени за съдействие на СИК – 2 във Варна и 1 в София.

 

Има един задържан в кв. „Факултета” – за записване в тетрадка на лицата, които гласуват. По случая се извършва проверка.

Прокуратурата поема сигнали от граждани, представители на политически партии, кандидати за кметове, техни застъпници, медии. Към момента се работи по над 200 такива сигнала и са образувани 59 досъдебни производства на територията на цялата страна. Обвиняемите лица по образуваните досъдебни производства вече са над 20. Четирима са задържани. Новите досъдебни производства от днес са седем. Три вече са прекратени преди около десетина дни.

 

В Пирдоп за изчезналите бюлетини е образувано производство към неизвестен извършител. Преценява се дали става дума за недоставени бюлетини, чиято липса е установена или за кражба. Към момента не са установени конкретни данни за кражба.

Най-големият процент сигнали са за купуване на гласове. Две са свързани с пречене на лице да осъществи избирателното си право.

 

По линия на Пожарна безопасност и защита на населението обстановката е спокойна.

 

Няма произшествия пряко засягащи изборния процес с изключение на едно в столичния квартал „Люлин”. В 97-мо училище тази сутрин електрическото табло е дало накъсо Полицай е загасил възникващия пожар.

 

17 села и 18 махали в страната са без ток. Само в една секция няма дизелов агрегат където обаче 40 избиратели продължават да гласуват. Там, където избирателите не могат да упражнят правото си на глас, са насочени към други секции.

Там, където избирателите не могат да упражнят правото си на глас, са насочени към други секции. Става дума за селата Граничар, Младежко, Кирово и Рапица, община Карнобат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5177 |23.10.2011 Появиха се първите сигнали за нарушения . 75| 10686 |02.10.2011 Трактора пазел Първанов в БСП, Филчев му давал сигналите срещу него . 2| 7804 |28.05.2011 Опасни електронни цигари заливат пазара . 2| 5682 |13.05.2011 Лекарства-ментета заливат интернет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads