Реклама / Ads
2| 5930 |30.11.2012 НОВИНИ

Заловиха нигерийци, товарещи наши "мулета"

.
Международна група за трафик на кокаин е разбита при операция на антимафиотите. Спецакцията е проведена на територията на осем града в страната под наблюдението на Специализираната прокуратура.
 

Задържани са трима нигерийски и четирима български граждани, сред които е и лидерът на групата. Срещу тях са повдигнати обвинения и са наложени 72-часови мерки за задържане.

Бандата е действалана в Силистра, Русе, Смолян, Велико Търново, Габрово, Перник и Кюстендил. В хода на работата е установена схемата, по която кокаинът бил прекарван през границата. Членовете на престъпната група набирали хора, които срещу заплащане пренасяли наркотици до различни дестинации в целия свят. Стоката често била облепяна около тялото на мулетата или увита в дрехи, пренасяни в ръчния багаж.

За транспортирането на нелегалния товар на участниците в престъпната схема били изплащани различни по размер суми – в порядъка от 800 до 3000 евро. Пътуването на преносвачите било изцяло организирано от членовете на групата. Те закупували самолетните билети на мулетата, правели хотелски резервации, след което давали конкретни напътствия за преминаването им през граница.

Главатар на престъпната група е 41-годишен нигериец, известен с прякора Дани. Мъжът живее в София и е осъждан за незаконно преминаване на държавната граница, използване на неистински документи, притежание и разпространение на наркотични вещества.

Хората, които били използвани за пренасяне на дрогата, той набирал заедно с двама свои сънародници – 31-годишен мъж с прякор Майк, също живеещ в столицата и осъждан за незаконно преминаване на границите на страната и за документна измама, и 53-годишен, живеещ на територията на Великотърновска област.

В престъпната си дейност нигерийците били подпомагани от български граждани, живеещи в различни региони на страната. Те също участвали в набирането на мулета.

Спецполицаите са задържали тримата нигерийски граждани в обитаваните от тях жилища, както и четирима български граждани, съпричастни към дейността на групата. При извършените на място претърсвания са конфискувани мобилни телефони и SIM карти, записки и списъци с имена, преносими компютри, документи за задгранични пътувания, банкови документи и разписки за парични преводи, копия от лични документи на български граждани.

На задържаните са повдигнати обвинения за престъпления по чл. 321, във връзка с чл. 242, ал. 2 от НК и са наложени мерки за неотклонение „задържане“ за срок до 72 часа. Действията по разследването продължават.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5522 |28.11.2012 Заловиха бивш полицай по време на обир . 5| 6667 |11.11.2012 Заловиха 11 нелегални на границата с Турция . 5| 6651 |30.09.2012 Заловиха виртуозите в крадене на коли - Шиндлера и Главата . 23| 6147 |10.09.2012 На верига "Европа" лошо й се пише; заловиха ги с 1 тон старо месо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads