Реклама / Ads
17| 5418 |10.01.2013 НОВИНИ

Зам.-министър на труда: Повечето родители не разчитат на социални помощи

.
Заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова
Демографската криза в страната вкара в дебат председателят на Асоциация "Родители" Цвета Брестничка и заместник-министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова в студиото на БНТ.
 

Заместник-министърът обясни, че се налага промяна в подхода на политиката за подпомагане при отглеждане на деца. Има предложение всички деца в България да получават добавката от 35 лв. Това е единият подход – за всички по малко. Другият подход е комплексна оценка – освен тези пари, семейството да се подкрепя по много други начини.

Според Симеонова е много важно безработните родители да получават квалификация и подкрепа при намиране на работа, както и по-лесен достъп до детските градини за децата си. В момента семейството получава подкрепа под условие. Всичко това се прави, за да се получи една добра среда за детето, обясни тя.

Симеонова лично подкрепя предложенията на асоциацията. Има такива европейски практики. Проблемът е в това какво можем да си позволим на този етап. Средствата наистина са малко, но такива са ни възможностите.

”Тези три години и половина нашата основна цел беше да изградим една стабилна система от услуги. Другата ни цел беше да запазим основните социални плащания, каквито са били”, каза тя и добави: “Не смятам, че голяма част от родителите разчитат на помощите. По-добре да мислим в друга посока – да подкрепяме родителите да не им се налага да разчитат на тези помощи”.

Трябва да си дадем сметка за какво даваме пари и какви са резултатите, каза заместник-министърът по отношение на ведомството си. Тя каза, че се прави всичко възможно в края на мандата да има база за законодателни инициативи и готови политики, които да бъдат предложени в началото на следващия мандат веднага след изборите.

Според Цвета Брестничка е очевидно, че досегашният подход не работи, щом хората не искат да имат деца. Детските надбавки са социални помощи. Тя припомни, че от асоциацията предлагат семейно подоходно облагане за хора, които имат деца. “Това не е социална помощ, но това е реална подкрепа от страна на държавата, чрез отказа на държавата да им вземе този данък и да им го върне под формата на социална помощ”, поясни тя.

“Семействата не бива да се подкрепят само през социалните помощи. Трябва да се търсят други механизми”, заяви Брестничка. Според нея ключов момента в отглеждането на децата е образованието и трябва да се обърне много сериозно внимание в тази посока.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5967 |21.11.2012 Зам.-министър печелил обществени поръчки . 9| 5150 |12.09.2012 Омбусманът: Повечето кандидати за ВСС са на предпенсионна възраст . 17| 9372 |23.08.2012 Бившият зам.-министър Красимир Катев уби двама на пътя . 24| 7210 |14.05.2012 Арестувахме бивш македонски зам.-министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads