Реклама / Ads
2| 7773 |30.10.2013 НОВИНИ

Зам.-министърът на културата нарушавал закона?

.
Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА) сезирала главния прокурор Сотир Цацаров за злоупотреби на зам.-министъра на културата Васил Василев. Агенцията обвинява заместника на Петър Стоянович в грубо погазване на закона. От пресцентъра на държавния обвинител заявиха пред Фрог нюз, че при тях няма сигнал срещу висшия чиновник. В Софийска градска прокуратура също няма заявление за разследване.
 

 

„Нямаме сигнал срещу Васил Василев. От началото на 2013 година проверихме”, обясни говорителят на Софийска градска прокуратура.

 

От пресцентъра на Министерство на културата отказаха да коментират сигнала на ЕАЗИПА. Те обещаха обаче до края на деня да изпратят официално писмо с позицията на зам.-министъра.

 

Васил Василев ще отговаря за неизпълнение на влязло в сила Решение на Върховен административен съд, подкрепа на монопола Музикаутор и Профон, лишаващ търговските обекти ползватели (хотелиери, ресторантьори, радиа, кабелни телевизии и др.) от правото на избор с кого да сключат договор за заплащане на авторски и сродни права за ползване на музикални творби, твърди БЛИЦ.

 

Пред магистратите той щял да обяснява и за присъединяване към картел „Музикаутор-Профон на чиновници от Министерство на културата“. А също и за отказ да опровергае клеветническа информация, изнасяна системно в медиите от Директора на Дирекция „Авторско право и сродни права” на Министерството. Това съобщи в Ловеч Здравка Сиракова, управител на ЕАЗИПА.

Според нея, едновременно с това ЕАЗИПА е поискала от министъра на културата и уволнението на Васил Василев. Като причини Агенцията изтъква циничното му поведение, непредприемане на управленски действия като невнасяне на предложенията на ЕАЗИПА за защита на имуществените правата на артист-изпълнителите, диригентите, режисьорите в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за авторско право. Василев е отказал да промени начина на проверка от страна на Дирекция АПСП при Министерство на културата на търговските обекти, за изпълнението на ЗАПСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5070 |08.08.2013 "Европейска столица на културата" вече и със сайт . 14| 5244 |12.07.2013 Цветлин Йовчев ще наблюдава културата . 8| 5020 |03.07.2013 Зам.-министърът на правосъдието ясен до няколко дни . 98| 4952 |15.06.2013 Министърът на културата: Трябва да се даде кредит на доверие на Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads