Реклама / Ads
1| 4044 |06.12.2019 НОВИНИ

Зам.-председател на евросъда: Важно е ВСС да пази независимостта и да не е оръжие за влияние

.
Българският съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев, Лозан Панов и Робърт Спано
„Много е важно висшите съдебни съвети да охраняват и пазят независимостта на съдебната система. Те не могат да представляват инструменти и оръжия, с които да се повлиява върху работата на съдиите“.
 

Това заяви заместник-председателят на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург Робърт Спано, който участва в конференция на тема „Независимостта на съда – актуални аспекти в практиката на ЕСПЧ“, организирана от Върховния касационен съд.

 

Темата на изказването на Робърт Спано  беше „Върховенството на закона – подбор, независимост и безпристрастност на съдиите“.

 

Зам.-председателят на ЕСПЧ заяви, че фундаментален елемент на независимостта на съдиите е разделението на властите и посочи, че не е приемливо да има инфилтриране на политици в процесите, протичащи в съдебната система. „Това е анатема, пълно противоречие на идеала какво представлява едно общество, ориентирано към върховенството на закона“, заяви Робърт Спано.

 

Позовавайки се на практиката на ЕСПЧ (като цитира делата „Бака срещу Унгария“, „Кински срещу Чехия“, „Рамос Нунес срещу Португалия“, „Волков срещу Украйна“ и др., в които става дума или за освобождаване на магистрати чрез законови или дисциплинарни действия, или за оказване на влияние върху тях от политици), Спано заяви, че всички държави са свободни да избират рамката за назначаване и освобождаване на съдии, но тези правила трябва да са в съответствие с принципа на върховенството на закона.

 

„Обхватът на задължение на държавата да осигури независим и безпристрастен съд не се ограничава само до съдебната система, а обхваща и другите власти така, че да се съблюдават и изпълняват решенията на съда, дори когато не се съгласяват с тях. По този начин държавата демонстрира зачитането на авторитета на съда, а това е неоспорима предпоставка за общо доверие и реализиране на върховенството на закона. Политиците нямат никаква роля и не бива никога да се намесват върху процесите, които текат в съдебната система. Това е елемент на разлагане на демокрацията – когато политиците се опитват да се намесват, да влияят върху решенията на съдиите“, посочи още Робърт Спано.

 

Опирайки се и на практиката на съда в Люксембург, Спано заяви, че между СЕС и ЕСПЧ има симетрия на ценностите, които са зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитане на човешките права, в това число и на малцинствата. Това са фундаментални ценности, които трябва да се прилагат от съдиите от всичките 47 държави от Съвета на Европа, заяви Спано.

По думите му всеки съдия във всяка държава е съдия в Страсбург, защото първата му задача е да прилага конвенцията.

 

„Съдиите са начело при осигуряване правата и свободите, въведени в ЕКПЧ. Ние сме ваши сътрудници, ние сме върховните пазители на конвенцията за защита правата на човека, за да може тя да бъде приложена по делата, които се водят в залата. Трябва да сме дръзки и смели в лицето на врага“, заключи Спано.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4801 |28.11.2019 Послушният Красимир Ципов вече е зам.-председател на групата на ГЕРБ в НС . 4| 4399 |27.11.2019 Урсула фон дер Лайен: Важно е да имаме единен механизъм за всички страни от Европейския съюз . 6| 3854 |20.11.2019 Избраха Валери Симеонов за зам.-председател на НС, ДПС напусна залата . 1| 4092 |19.11.2019 Столичният общински съвет си избра четвърти зам.-председател

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads