Реклама / Ads
0| 3893 |08.01.2019 НОВИНИ

Зам.-председателят на ЕК: България ще влезе в еврозоната най-рано през 2022 г.

.
Валдис Домбровскис
Въвеждането на еврото в България може да стане най-рано през 2022 г. Това заяви в Рига пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.
 

За да се случи това, през лятото страната ни трябва да получи зелена светлина за влизане в ERM II – механизма, предхождащ еврозоната. Домбровскис припомни, че всички държави-членки на Европейския съюз, с изключение на напускащата Великобритания и на Дания, която с референдум реши да не въвежда еврото, трябва да се присъединят към единната европейска валута, когато са готови за това. 

 

През лятото ще стане ясно дали България ще може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, популярен у нас като „чакалнята за еврозоната”. "За да се случи това, трябва да получи одобрението на всички страни от еврозоната плюс Дания, която е член на механизма, както и от Европейската централна банка. Ако изпълните изискванията, няма причина за отказ", категоричен е заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис:

"Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а следващата година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности".


Хърватия, която също има валутен борд, но с плаващ курс към еврото, върви по пътя на България с около година закъснение:

"В съответствие с принципа на еднакво третиране на всички страни-членки, подобен подход ще бъде използван към държавите, които подадат молба за членство в ERM II. От тази гледна точка Хърватия може да използва примера на България. Разбира се, заради спецификите на отделните страни, предизвикателствата могат да бъдат различни.  

 

Еврокомисарят е категоричен, че приемането на еврото носи позитиви като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, както показва латвийският опит:

"Всички тези позитиви вече се случват. Също така еврото спомогна за привличането на чужди инвеститори в Латвия". 

 

Еврокомисарят Валдис Домбровскис е в Рига, където се провежда конференция "Пет години с еврото".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4341 |08.01.2019 Кр. Каракачанов: Циганите в България станаха изключително нагли . 17| 17211 |07.01.2019 Илиан Василев: Мутри въвлякоха България в крупен международен скандал . 2| 4414 |07.01.2019 Нов десантен кораб на САЩ влезе в Черно море . 1| 3993 |07.01.2019 Опасно ниски температури в цяла България днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads