Реклама / Ads
5| 11060 |13.10.2010 НОВИНИ

Зам.-шефът на КАТ с президентски права на пътя

.
Тенчо Тенев Източник: Монитор
Зам.-директорът на столичния КАТ Тенчо Тенев използвал неправомерно секретната система на Националната служба за охрана "Мизия", за да минава на "зелена вълна" през натоварените софийски кръстовища, пише в. "Стандарт".
 

Името на Бойко Дерменджиев е добре познато на столичните катаджии. Но не защото редовно се среща със стоппалката. Дерменджиев е кошмар за униформените, защото редовно снима с джиесема си как самите катаджии нарушават закона. Софиянецът е неуловим за фуражките - той кара колата си с колумбийска и испанска книжка и не му пука, защото няма как да му вземат наказателни точки. Така лимитът му да се заяжда с ченгетата е неизчерпаем.
През октомври м.г. Дерменджиев улавя "голяма риба". Той засича как зам.-шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев използва неправомерно секретната система на Националната служба за охрана "Мизия", за да минава на "зелена вълна" през натоварените софийски кръстовища. Софиянецът започва да дебне Тенев, след като научава от самите катаджии, че полицейският началник превишава служебните си права и на практика тероризира полицаите на пътя.

През май т. г. Дерменджиев снима как Тенев е монтирал синьо-червена лампа в личния си автомобил - мерцедес с номер N Х 2929 ВА, която проблясва, за да му осигурява специален режим на движение. В сигнала си до началниците на Тенев Дерменджиев описва как на 21 май т.г. в 15,11 ч е заснел автомобила на полицая. В него зад предното стъкло "има устройство за подаване на светлинен сигнал с пробляскваща синя светлина, също така в горния ляв ъгъл на предното стъкло има залепен знак на Национална полиция, а също така на видно място на задното стъкло има поставени и полицейски атрибути - полицейска фуражка и полицейски ръкавици." "Би било интересно да се знае каква е целта на г-н Тенев, поставяйки полицейски атрибути навсякъде по личният си автомобил?!", пита Дерменджиев в писмо до министъра на вътрешните работи, инспектората на МВР и началника на КАТ.

Вътрешното министерство се задейства, за да провери твърденията на гражданина Дерменджиев. Затова група пътни полицаи, които също са ставали свидетели на безобразията на Тенчо Тенев на пътя, пишат свой сигнал до министъра, като добавят нови щрихи и детайли към нарушенията. Макар сигналът на катаджиите да не е подписан с имена заради страха от служебна вендета, този път шефовете на СДВР действат светкавично. Проверката е възложена на шефа на Първо РПУ Евгени Игнатов и на шефа на отдел "Пътна полиция" Ваньо Стоевски. Разпитани са служители на КАТ по трасето на системата "Мизия", както и дежурните на радиостанциите. Според проверяващите, злоупотребата със служебното положение е безспорна. Затова Тенев е наказан с 8 месеца порицание. "Факт е, че използването на системата създава затруднения в движението. Така, вместо да способства за по-добра организация на трафика, Тенев е създавал хаос", коментира директорът на СДВР Валери Йорданов.

Проверката не успява да докаже обаче използването на синьо-червената лампа. Макар да има свидетели, които да разказват за нея, по време на инспекцията Тенчо Тенев вече е продал автомобила си, а лампата е демонтирана. Според закона, ако беше хванат да използва неправомерно такива атрибути, то Тенев щеше да се превърне в първия полицай, на когото му е отнета шофьорската книжка. Тогава обаче шамарът за зам.-шефа на КАТ би бил твърде шумен и унизителен.
"По закона за МВР и етичния кодекс на служителите използването на специална лампа, както и на лични знаци и лепенки на полицията на личен автомобил, е недопустимо поведение. В известна степен това би могло да бъде злоупотреба със служебно положение", твърди Йорданов.

Според него наказанието е със средна тежест. "Това е достатъчно Тенев да си вземе сериозна бележка по отношение на поведението си. Както и случаят да бъде превенция за останалите служители на МВР в страната, за да не си позволяват да злоупотребяват с правата си", коментира Йорданов.

За служителите на КАТ обаче наказанието изглежда повече от символично. Затова те са готови да бомбардират шефа си Тенчо Тенев с нов, съвсем пресен случай на злоупотреба със служебното положение.
Подчинени на Тенев описват как на 14 септември около 14,40 ч в района на АД "Монтажи" в непосредствена близост до сградата на КАТ София по нареждане и със знанието на зам.-началника на КАТ София Тенчо Тенев е съставен неверен документ, който касае застрахователно събитие на автомобил с регистрационен номер СА 1000 ВХ. В протокола е записано, че събитието е настъпило в района на АД "Монтажи", докато в действителност застрахователното събитие е настъпило на ул. "Марагидик", твърдят полицейските служители.

Тенчо Тенев се сети на секундата за случая. "О, и това ли искат да ми натресат? Да, това е новият мерцедес на братовчед ми от Америка. Действително е имало инцидент. Влязъл е с колата в дупка, гръмнала е задна дясна гума. Обади ми се и докарахме колата до КАТ, за да му я сменят. Гумата е пластмасова, противокуршумна и затова няма как да бъде сменена на място", обясни за "Стандарт" Тенев. "Знам, че е проверен за алкохол от катаджиите, но няма смачкани ламарини." 15 минути по-късно Тенев звъни обратно. "Току-що говорих с моя роднина в САЩ. Той е излетял на другия ден за Америка. Макар автомобилът да има пълно автокаско, той не е задвижил никаква процедура за щети. Така, че няма застрахователна измама, със сигурност", кълне се Тенев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7006 |10.10.2010 Ровят "Килърите" за разстрела на президентски съветник . 7| 4980 |01.10.2010 Пробутват хора на Първанов за президентските избори . 14| 5886 |28.09.2010 Шефът на СБЖ поема президентския сайт „Аргументи”? . 16| 6390 |23.09.2010 Слуховете за Кюлев като президентски съветник стресирали разследването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads