Реклама / Ads
6| 4530 |22.02.2016 НОВИНИ

Замлъква оръжието в Сирия на 27 февруари

.
Прекратяването на огъня в Сирия влиза в сила на 27 февруари, се казва в съвместно заявление на Русия и САЩ, публикувано от държавния департамент. "Прекратяване на военните действия ще започне в 00:00 AM , местно време в Дамаск на 27 февруари 2016 г." , пише в документа.
 

„Съединените американски щати и Руската федерация, като съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия се стремим да постигнем мирно разрешаване на кризата в Сирия при пълно зачитане на фундаменталната роля на Организацията на обединените нации. Ние се ангажираме да осигурим максимална подкрепа за край на сирийския конфликт и създаване на условия за успешен политически преход, ръководен от самите сирийци чрез посредничеството на ООН”, се посочва още в изявлението. В него се подчертава, че условията на примирието се отнасят за всички страни в конфликта, с изключение на терористични групи. Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун приветства съобщението за прекратяване на военните действия в Сирия. "Генералният секретар приветства споразумението, обявено от американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров”, заяви говорител на Мун. САЩ също приветстваха окончателното споразумение за прекратяване на огъня в Сирия. Те изразиха благодарност за приноса на Русия и другите членове на Международната група за подкрепа на Сирия. "Днешното споразумение е резултат от съгласуваните дипломатическите усилия на много държави и групи”, заяви Джон Кери. „Искам да благодаря на всички, които работиха усилено, за да го постигнат, включително делегацията на САЩ и Русия, както и на останалите членове на групата за Сирия”, допълни той. Ръководителят на дипломацията на САЩ предупреди, че предстоят още "значителни предизвикателства". Той увери, че САЩ ще останат бдителни за прилагането на споразумението.

 

„Съединените американски щати и Руската федерация, като съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия се стремим да постигнем мирно разрешаване на кризата в Сирия при пълно зачитане на фундаменталната роля на Организацията на обединените нации. Ние се ангажираме да осигурим максимална подкрепа за край на сирийския конфликт и създаване на условия за успешен политически преход, ръководен от самите сирийци чрез посредничеството на ООН”, се посочва още в изявлението, цитира БГНЕС. В него се подчертава, че условията на примирието се отнасят за всички страни в конфликта, с изключение на терористични групи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4964 |20.02.2016 Европа призова Сирия и съюзниците й да спрат атаките срещу опозицията . 20| 4361 |15.02.2016 Турция: Русия се държи като терористична организация в Сирия . 19| 4235 |15.02.2016 Удариха болница на „Лекари без граница“ в Сирия, 9 загинаха . 19| 4547 |14.02.2016 САЩ призова Турция да спре обстрела по кюрдите и силите на режима в Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads