Реклама / Ads
3| 5817 |22.04.2010 НОВИНИ

Западната епархия пристана на Цариград?

.
Българската епархия да се присъедини към Цариград поиска бившият Западно- и Средноевропейски Митрополит Симеон в молително писмо до Вселенския патриарх Вартоломей. В сайта си Св. Синод публикува просбата. Под нея са подписите на духовници, които обгрижват енориите ни в Западна и Средна Европа, съобщи религиозният сайт „Бъди верен”.
 

"Не сме се подписвали под такъв документ", заявиха вчера протоиерей Гоце Христов и иеромонах Авенир от БПЦО "Св. Иоан Рилски" в Лисабон, както и свещеноиконом Емил Ангелов от БПЦО "Св. Седмочисленици" в Загреб – Хърватия, (той е подписан като протоиерей). Според тях списъкът с имена е взет от документи на Берлинската конференция на Западно- и Средноевропейската епархия от януари, поради което са объркани офикиите и духовните им санове.

Витиевато в писмото се настоява и за викарийни епископи на дядо Симеон да бъдат хиротонисани низвергнатият архимандрит Харалампий и Дионисий, който издаваше документи по архондисването от името на БПЦ в Рим преди 2 години.
"Не съм писал такова писмо до Вартоломей", отсякъл дядо Симеон пред духовници в Берлин, където е седалището на митрополията. Доскорошният владика, когото Синодът пенсионира с наредба, която той не прие, се оттегля в манастир за няколко дни, тъй като мъчително преживявал интригите срещу него. "Като засегнати ще съдим патриаршеския сайт за клевета, както и самите автори на фалшификата за подклаждане на разкол", съобщи настоятелят и избирател от Берлин Христо Беров.

"Синодът получи писмото от Цариградската патриаршия. То е с печата на дядо Симеон и ако някой оспорва достоверността му, да докаже в съда, че е фалшиво. Симеон се закани пред Синода, че ще премине с цялата епархия към Цариград", заяви Ловчанският митрополит Гавриил. Той обясни, че нещата са много сериозни, тъй като Цариградската патриаршия вече е определила комисия, която на 28 април ще разглежда казуса.

От българската патриаршия са изпратили светкавичен отговор до Цариград:
„Братски Ви уведомяваме, че Св. Синод на Българската православна църква в заседанието си на 01.12.2009 г., прот. № 50, реши да освободи от длъжност Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон и го остави на покой с титула „Бивш”.
Вселенският патриарх е уведомен също, че българската църква е завела църковно-наказателно дело на провинилия се бивш Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. До приключване на делото му е наложено църковното наказание аргос – запрещаване от свещенослужение и служба, считано от 20.04.2010 година.

Междувременно във вторник Синодът е върнал Тихон, а и Павел, за когото тече проверка дали е масон, в списъка на достоизбираемите епископи, които ще участват в избора за нов митрополит на Западно- и Средноевропейската епархия. Пловдивският митрополит Николай е напуснал гневен заседанието.
Скандалът е дирижиран от масоните в Църквата, които искат за митрополит да сложат свой човек, убедени са духовниците около м. Симеон. Планът бил Западно- и Средноевропейската епархия да поведе Православието в България под духовната власт на папата. За Православието римокатолицизмът е ерес и съюзът с него е равен на отричане от Христа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5078 |22.04.2010 Пуснаха бойната учителка в домашен арест . 1| 5546 |22.04.2010 Авиослужители спипани в канал за цигари . 17| 17638 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7648 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads