Реклама / Ads
4| 4499 |17.12.2014 НОВИНИ

Заплахи със съд хвърчаха в НС заради гаф в "Държавен вестник"

.
Цецка Цачева Източник: Булфото
Цецка Цачева се закани, че ще съди Мая Манолова за клевета. Поводът за реакцията на парламентарната шефка бе изявление на червеното острие от парламентарната трибуна, в което тя обвини Цачева в престъпление и узаконяване на фалшификация, извършена от кабинета "Борисов 2".
 
Мая Манолова обвини от трибуната на парламента Цачева, че се е подписала под документ, с който е разрешила да се публикува в "Държавен вестник" ратификацията преди тя да бъде гласувана от Народното събрание.

Става въпрос за споразумение, според което България ще трябва да плати на Германия малко над 2 млн. евро по казуса "Цемеко".

„Не можете да карате народните представители да приемат законопроект, който вече е обнародван в държавен вестник. Това е рецидив, това е престъпление, карате народните представители да извършват престъпление“, развика се Манолова, която размаха пред народните представители документа.

Цачева бе принудена да даде лично обяснение, в което обяви: „Дължа личното обяснение на народните представители, а не на преждеговорищата. По закона за държавен вестник се обнародват и други актове, които носят подписите съответно на представляващия институцията. Няма задължение за никой от ръководството на НС да извършва ревизия на съдържание на постановления, гласувани от МС“. Това, което изговорихте от тази трибуна, минава границите на емоционално приповдигнатите изявления в тази зала. Това е груба манипулация, че нещо вече е обнародвано. Не, към този момент законопроектът не е гласуван на Второ четене, категорична бе афектираната Цачева.

Всякакви подобни изказвания на хора, учили и недоучили процедурата за обнародване в ДВ, уронват авторитета на Народното събрание, посочи тя и добави, че ще съди Манолова за публично нанесена обида в пленарна зала. Има изготвени доклади и днес върви нормална процедура по приемането на този закон, завърши Цачева.

Това споразумение и неговата поява в Държавен вестник показва, че управляващите грубо потъпкват Конституцията на България и законите, намеси се и Румен Гечев. По думите му, очевидно управляващите не се интересуват от решенията на Върховния административен съд, плюят на съдебната система и демонстрират, че ще правят каквото си искат.

"Няма никакво искане от немската държава, нито един писмен ред, а само устно споразумение между посещаващите Германия български политици, българският народ да заплати за Коледа "подарък" над 4 млн. лева на една немска фирма", посочи Гечев.

"Не коментирам справедливостта на решението, но е малко срамно да научаваме от държавен вестник, че тази ратификация няма значение в правния мир. За какво всъщност сме тук", попита Петър Кънев.

Това споразумение е правен нихилизъм и самоунижение на България, а излизането му в Държавен вестник е престъпление, за което трябва да се носи служебната и наказателна отговорност, каза от своя страна Георги Божинов.

Този инвеститор не разбра, че в България има европейски закони. Той не доказа нито веднъж, че има отношение към конкретния проект, което ме кара да мисля, че това е било псевдо инвестиция, каза по време на дебатите в зала преди ратифицирането Чавдар Георгиев от БСП, който обяви, че като зам.-министър се е занимавал с този казус.

Въпреки протестите на опозицията и отхвърленото тяхно предложение дебатите да бъдат прекъснати, парламентът ратифицира Споразумението между Министерството на икономиката на Република България и Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Федерална република Германия за решаване по взаимно съгласие на щетата по казуса "Цемеко" ООД – София.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4997 |17.12.2014 Евакуираха жилищен блок в София заради стара граната . 5| 4271 |16.12.2014 Ген. Атанасов: Местенето на ГДБОП в ДАНС е заради политически поръчки . 6| 4736 |16.12.2014 Седем българи задържани в Белград заради Китай . 11| 5051 |16.12.2014 Резил! Заради джангър гонят Баракова от депутатския й дом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads