Реклама / Ads
0| 4731 |01.04.2016 НОВИНИ

Заплатите във ВСС - вдигнати или да?

.
С промени в Закона за съдебната власт, заплатите на всички членове на ВСС бяха изравнени със заплатите на „тримата големи“ в съдебната власт – главния прокурор и шефовете на ВКС и ВАС. Депутатите промениха методиката, по която се изчисляват заплатите. Досега членовете на ВСС имаха едно основно възнаграждение плюс допълнителни пари за участие в комисии. Сега ще имат едно уедрено възнаграждение, което може да достигне 7000 лв.
 

„Заплатите не са увеличавани, истината е, че отменихме един от видовете допълнително възнаграждение за членовете на ВСС – за участие в комисия. Неговият приблизителен размер, доколкото имаме данни, беше в порядъка на 1000 – 1200 лв.“, обясни по БТВ Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е председател на Комисията по правни въпроси в парламента.

 

„За мен въпросът е по-скоро принципен. В РБ винаги сме били против допълните възнаграждения и привилегиите“, каза Антони Тренчев от РБ. ВСС е „орган, който според нас, а и според колегите от ГЕРБ, е компрометиран на n-та степен, неслучайно заедно им поискахме оставката, и за мен лично е нелогично как днес им искаме оставките, а после сумарно в крайна сметка им дигаме заплатите“.

 

Сумарно категорично размерът на заплатата остава същият, контрира Кирилов. Това е законово решение и то трябва да е принципно – не трябва да обвързваме оценката с решението по закон. Не може да оставим членовете от ВСС да получават по-ниски заплати от председателите на апелативните или окръжните съдилища. Ако го направим, затваряме вратата на тези кадри да участват в следващите конкурси за ВСС.

 

Главният прокурор получава малко над 5000 лв., но той има и значително повече отговорности, посочи Тренчев. Останалите членове, които се избират и невинаги попадат в Съвета заради правната си експертиза, са само членове, не може да са съпоставими с обема работа и отговорности на главния прокурор.

 

Според Кирилов високите заплати са за да гарантират независимостта на членовете във ВСС – за да не вземат нерегламентирано възнаграждение от други лица, да имат мотивацията да пазят тази висока заплата.

 

Въпросът е какво послание даваме на обществото. Сега министрите се отказаха от колите на НСО, премиерът спря обществени поръчки, а ние им вдигаме заплатите, коментира Тренчев. Ако държавата беше фирма, ясно е, че няма да вдигате заплатите на служителите си, ако не изпълняват задълженията си. В това, че ВСС не изпълнява задълженията си, спор няма. Ние се опитваме да мотивираме тези хора да си вършат работата, като им увеличаваме парите, а трябва да е обратното, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4646 |24.03.2016 Вдигат заплатите във ВСС . 10| 8911 |26.02.2016 В БНБ си вдигат заплатите с от 200 до 2000 лв . 11| 4553 |12.02.2016 Плевнелиев и депутатите пак с увеличение на заплатите . 8| 7769 |03.02.2016 Само във Фрог: Пожарната става Агенция, заплатите при пенсиониране от 20 падат на 12

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads