Реклама / Ads
5| 6094 |04.09.2012 НОВИНИ

Започнаха предизборните обещания

.
Министрите започнаха щедро да обещават повишение на доходите в изборната 2013 г., след като стана ясно, че редица браншове се готвят за протести с искания за по-високи заплати.
 

След вътрешния министър Цветан Цветанов вчера за по-високи заплати заговориха министрите на образованието Сергей Игнатов и на отбраната Аню Ангелов. В същия тон се изказа и социалният министър Тотю Младенов.

От Министерството на финансите вчера заявиха за "Сега", че проектобюджетът за 2013 г. още не е готов. И докато не стане факт, не е ясно дали и с колко ще се вдигат заплатите, плащани от бюджета.

"Имахме среща с премиера, с министъра на финансите, с председателя на Синдиката на българските учители и всички заявиха, че учителите заслужават и трябва да получат повече.

Цялото правителство има желание от 1 януари, от следващата финансова година, това увеличение да стане факт, защото финансовите резултати на страната ни през последните месеци са изключително добри", заяви вчера във Варна Сергей Игнатов.

Според Игнатов увеличението трябва да е повече от 30-те лв., поискани от учителите. През февруари учителските профсъюзи поискаха увеличението на основното възнаграждение да стане факт от май и се аргументираха с натрупани икономии в системата в размер на около 46 млн. лв.

Заплатите на учителите се определят от директора в зависимост от делегирания бюджет и броя на учениците в училището. В момента началната заплата на начинаещ учител е 450 лв. и не е променяна от стачката през 2008 г. Според министъра средната учителска заплата в страната е около 730 лв., а в някои училища надхвърля 1000 лв. За м.г. например педагозите са получили средно по 1355 лв. във вид на бонуси.

Игнатов препоръча на учителите да работят по европейски програми, за да печелят допълнително. Според него само за тази и следващата година в образованието по линия на еврофондовете ще влязат 520 млн. лв.

Обещания за ръст на заплатите даде и министърът на отбраната Аню Ангелов в речта си при откриването на учебната година във военната академия "Г. С. Раковски", съобщава „Сега”. Той разкри, че военните "инвестират" лични средства при покупката на дрехи и оборудване, и го обяви за недопустимо. Това се случва въпреки внушителния бюджет на ведомството от около 1 млрд. лв. От него 85% отиват за заплати и издръжка на войската.

От уточненията на Ангелов стана ясно обаче, че засега всичко е на фаза преговори и разчети. Непрекъснато се водят разговори с финансовия министър Симеон Дянков, но засега "не са стигнали до съгласие, но и до несъгласие". Министърът призна, че засега мисли не "с колко", а "как" да вдигне възнагражденията.

Преди една година в подобна лекция Ангелов обеща бонуси за военнослужещите в края на годината, впоследствие обаче парите бяха пренасочени и това предизвика остро недоволство в армията. В обещанията за повече доходи го подкрепи и вицепрезидентът Маргарита Попова, според която военните го заслужават.

Социалният министър Тотю Младенов също обяви, че от 1 януари ще има увеличение на заплатите във ведомството му, но не "на калпак", а според атестациите. И че ще иска допълнително пари за бюджета на социалното министерство. Той беше категоричен, че минималната заплата ще се вдигне според плана от 290 на 310 лв. от 1 януари догодина.

Полицаите вече заплашиха да протестират на 22 септември за по-високи възнаграждения. Те искат ръст с 25%. Вътрешният министър Цветан Цветанов попари надеждите им, като обяви, че всички искат пари, но в условията на криза "не може да се харчи повече, отколкото се изкарва".

После обаче Цветанов успокои напрежението с половинчати обещания. През уикенда той вече по-категорично обеща увеличение на доходите и чудеса при втори мандат на ГЕРБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5970 |28.07.2012 "Шведските" берачи започнаха да се връщат . 31| 6664 |30.05.2012 Бойко бил шампион по обещания . 56| 6376 |07.05.2012 Р. Плевнелиев се похвали: изпълнил 5 от 40-те си обещания . 20| 5170 |09.08.2011 Кандидатите за София изляха сладостни обещания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads