Реклама / Ads
18| 6078 |07.07.2012 НОВИНИ

Започва дълбаенето за български газ, ще имаме поне за 30 години

.
Министър Добрев
Скоро ще има български газ добит в Черно море. Процедурите са задействани и процесът е необратим. Това ще се случи, но трябва малко време. Нашето находище вероятно е малко по-дълбоко е отколкото румънското, но е много, много добро.
 
Има голям интерес от големи чужди компании. Нашият блок е три пъти и половина по-голям от румънския. Ще имаме газ за десетилетия напред и ще станем абсолютно независими. Ние просто сме закъснели, а румънците ни водят с 4-5 години. До края на юли ще са избрани компаниите, с които започваме проучвания, които ще продължат около пет години. Това заяви министър Делян Добрев в предаването „Факторът Кошлуков” по ТВ-7.

В дълбоко море е възможно да открием, освен газ и нефт. Има потенциал да бъде открит и нефт, но потенциалът за природен газ е много по-голям”, обясни министърът. Три компании са заявили желанието си да проучват в дълбоките води на Черно море – американската компания „Ексон мобил”, френската „Тотал” и „Мелроуз”, които вече извършват добив на природен газ в България.

„Надеждите да открием значителни количества природен газ са много големи. Те се дължат от една страна на факта, че едни от най-големите лидери в света в този сектор участват в процедурата, а от друга страна само на 15 километра от северната граница на нашия блок на румънска територия се откри находище с между 40 и 83 милиарда природен газ, които биха задоволили потреблението в България на газ за поне 20-30 години напред”, коментира още министърът.

Подпискана на БСП за строителството на АЕЦ – Белене е просто едно социологическо проучване за доверието в партията в страната. Това е много излишна дейност, защото ако от БСП наистина имаха намерение да се строи в Белене, можеше преди три години да сложат един подпис, а не сега да събират хиляди. И централата щеше да е факт. Просто стартират предизборната си кампания. Мисля дори, че ако сега те бяха на власт, пак не биха подписали за Втора атомна, категоричен е министър Делян Добрев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6796 |17.06.2012 Р. Стойчев: Битката за волейбола сега започва, ще я водя докрай! . 39| 5818 |06.06.2012 Сидеров: Не е имало етническо прочистване на българските мюсюлмани . 49| 6986 |06.06.2012 В Турция учат, че български райони са техни . 7| 9260 |30.05.2012 Балканите се друсат като в анекдота за старите български земи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads