Реклама / Ads
11| 7166 |21.03.2013 НОВИНИ

Започва дисциплинарно производство срещу Николай Кокинов

.
Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу градския прокурор на София Николай Кокинов. Причината е нарушаването на принципа за случайно разпределение на делата при назначаването на прокурор по делото срещу бивши директори на НЕК.
 

Преди няколко седмици лидерът на РЗС Яне Янев занесе документи по прекратеното през януари 2012 г. наказателно производство срещу длъжностни лица от НЕК за продажба на ток на занижени цени на чужда компания.

 

Делото е било прекратено от прокурор Георги Тафров от Софийска градска прокуратура, а решението му е било потвърдено от Стойчо Ненков от Софийска апелативна прокуратура и Христо Граматиков от Върховната касационна прокуратура (ВКП). 




Проверка показала, че Тафров и Граматиков не са избрани на случаен принцип, а са посочени с резолюция - първият с подписа на градския прокурор, а вторият - със заповед на вече бившия заместник главен прокурор Галина Тонева.

Вместо да се използва системата за случайно разпределение, Тонева директно е назначила прокурора Христо Граматиков от ВКП, който е потвърдил прекратяването на производството. Поради тази причина Тонева беше освободена като заместник на главния прокурор. 

Миналата седмица Сотир Цацаров заяви, че Кокинов е обяснил, че е назначил прокурора по процеса Георги Тафров съгласувано с Върховната касационна прокуратура. 

 

"Ако приемем, че имаме такова съгласуване, това значи, че Кокинов не е отговорен в максимална степен", обясни тогава Цацаров, но подчерта, че Христо Граматиков отрича да е имало съгласуване. 

 

Главният прокурор вече обяви, че делото срещу НЕК ще бъде възобновено. Към края на февруари прокуратурата обяви, че по делото срещу НЕК за продажба на електроенергия, в което се смята, че държавата е ощетена с 46 млн. евро, е допусната груба грешка - производството е било образувано за престъпление по грешен член  от Наказателния кодекс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7127 |14.03.2013 Започва дисциплинарно производство срещу Николай Кокинов . 12| 10649 |24.01.2013 Започват снимките на филм за Левски, канят "вампира" Нина Добрев . 5| 6057 |10.01.2013 Започваме „Набуко“ в средата на 2013-а . 3| 5253 |28.12.2012 Голямото преселение започва отново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads