Реклама / Ads
0| 3883 |22.04.2019 НОВИНИ

Започва Страстната седмица

.
След Цветница започва Страстната седмица. Тя е последната седмица от земния живот на Исус Христос.
 

Страстната седмица отразява страданията на Исус, кръстната му смърт и погребение.

Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение.

 

Всеки ден от тази седмица се нарича Велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата.

 

На Велики понеделник Исус Христос влязъл в Йерусалимския храм и той бил пълен с търговци. Божият Син ги изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклятие над безплодната смокиня - символ на човешката душа, която не познава молитвата и покаянието.

 

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни духовни наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

 

На Великата сряда при Христос идва покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съд с драгоценно миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която той им казва, че един от тях ще го предаде. Юда излиза и го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

 

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Исус Христос. В същата вечер той е разпнат. Разпети петък е Денят на великите страдания на Исус. Той е унижаван,  бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата и е принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат.

 

Великата събота е Ден на оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица. Гробът му е запечатан и пред него е поставена страж.

 

На следващия ден е Христовото възкресение. Службата започва през нощта. След полунощницата в църква свещеникът изнася светлината и призовава вярващите да дойдат и вземат от нея.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4362 |21.04.2019 Новата седмица започва със слънце . 8| 8618 |16.04.2019 Бивши от КТБ създадоха „БЕЗ СТРАХ“, започват разкрития за грабежа . 1| 3818 |15.04.2019 Започва кандидатстването за първи клас в София . 0| 3982 |15.04.2019 Започва дело за чистотата на въздуха в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads