Реклама / Ads
0| 3825 |30.07.2019 НОВИНИ

Започва умъртвяването на чумави домашни свине във Видин

.
Източник: БГНЕС
Първи случай на Африканска чума при домашни свине във Видин. От днес започва умъртвяването на прасетата в 3-километровата зона. Огнището е регистрирано в лично стопанство в квартал ”Нов път”, в което се отглеждали две прасета. Това е първото огнище на болестта в областта.
 

"Имаме положителна проба, взета от умряло прасе в кв. "Нов път" във Видин. Започват да се изпълняват мерките при установяване на първично огнище. Ще се определят 3- и 10-километрова зона. В 3-километровата свинете ще бъдат умъртвени по хуманен начин, а в 10-километровата зона ще има ежедневни обследвания, клинични прегледи, ще се вземат и кръвни проби за изследване"- каза пред БНРд-р Адриян Данков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните във Видин.


На входовете на квартал "Нов път" са поставени полицейски патрули. Изграждат се дезинфекционни площадки. В квартала има само нерегистрирани лични стопанства, но не е ясно колко животни се отглеждат в тях.

 

Две са промишлените свинеферми във Видинско- в Новоселци се отглеждат 3900 свине, свинефермата в Дунавци е с 500 свине-майки. Има и няколко малки- фамилни ферми, тип А- в Кула, с около 20 свине и в Медовница с около 75 свине. Около 40 животни има във фермата в Куделин, които се отглеждат за нуждите на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост. Колко са прасетата, отглеждани в лични стопанства, ще стане ясно в края на месеца, когато приключи преброяването по общини.


От БАБХ призовават хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове и напомнят, че месото трябва да премине термична обработка. Превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките, съобщават от БАБХ.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3712 |30.07.2019 Очаква се започване на процеса срещу Митьо Очите . 6| 4771 |29.07.2019 Започват протести срещу номинацията на Гешев в Пловдив и София . 0| 3771 |24.07.2019 Денят започва с облаци, после грейва слънце . 7| 8079 |22.07.2019 Николай Слатински: Започва инсталирането на когото и където трябва, отиде та се не видя!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads