Реклама / Ads
1| 4457 |31.05.2018 НОВИНИ

Запорираха 40 млн. лв. от сметките на БДЖ

.
Кредиторите по втория облигационен заем, който беше предоставен на ”Холдинг БДЖ”, са запорирали сметките на ”БДЖ Пътнически превози”, съобщи БНТ, позовавайки се на собствени източници.
 

Причината за запора е, че дъщерна компания към БДЖ е солидарен длъжник с холдинга. Заместник-министърът на транспорта Велик Занчев съобщи пред обществената телевизия, че е направен запор на дъщерното дружество на "Холдинг БДЖ" - "БДЖ Пътнически преводи" за 40 милиона лева. По думите на Занчев запорът е частичен и е наложен миналата седмица.

 

Заместник транспортния министър обясни, че 103 милиона е целият дълг, който се дължи по втора облигационна емисия към кредиторите.

"Тази втора облигационна емисия е емитирана 2007 година - 120 милиона евро. Ние сме изплатили част от нея и към момента "Холдинг БДЖ" дължи 103 милиона главници и лихви и тъй като оперативно дружеството, което работи добре и което е субсидирано от страна на държавата и където влиза субсидията, е "БДЖ-Пътнически превози", те са запорирали сметките на "БДЖ-Пътнически превози", така че да могат да ни притиснат и да могат да получат тези пари", обясни Занчев.

 

Към момента ресорното министерство търси решение, така че да не се стигне до спиране на оперативната дейност на дружествата в "Холдинг БДЖ".

По думите на Занчев се обсъждат най-различни варианти. Когато министерството се спре върху конкретен план, той ще бъде оповестен и задействан, така че да няма проблем и да не спира оперативната дейност на дружеството, допълни Занчев.

Преговорите с кредиторите са интензивни, но с действията си те са втвърдили позицията си и затова сега е налице този казус, както обясни зам.-министърът. Той изрази надежда, че в близките дни - около понеделник, 4 юни, трябва да има варианти за действие.

 

"Ние сме информирали кредиторите за състоянието, за възможностите и предварително начертаните механизми какъв може да бъде вътрешния ресурс на министерството на транспорта, но за съжаление при всички тези механизми ние няма как толкова бързо да погасим този дълг, за това се разглеждат и варианти с министерство на финансите", обясни още той.

Темата коментира и председателят на Съюза на железничарите в България към КНСБ Петър Кунев. По думите му кредиторите в момента буквално извиват ръцете на дружеството. Той не може да разбере защо действията са толкова крайни.

Според него от дружеството са успели поне да изплатят заплатите на служители няколко дни по-рано, така че да не се стига до забавяне на трудовите възнаграждения. Той допълни още, че напрежение в БДЖ има. Самият той получили множество запитвания дали занапред ще има проблеми със заплатите на служителите.

 

Във връзка със запора от БДЖ съобщиха, че няма да се разпродават активите на дружеството.  Отговорът на дружеството идва по повод публикации в медиите, според които БДЖ ще разпродава 25 мотриси и 1 200 вагона. Това не е истина, разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се извършва, информират от БДЖ.

 

Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството към настоящия момент, в случай, че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план, допълват от националния железопътен превозвач.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е информиран своевременно за ситуацията, вследствие на което той е уведомил Министерство на финансите и е поискал активиране на държавната помощ, за която има одобрение от ЕК. Очаква се решение от Министерство на финансите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4500 |31.05.2018 Запорираха 40 млн. на БДЖ-Пътнически превози . 1| 4253 |22.04.2018 250 000 битови клиенти на ”ЧЕЗ Електро” плащат безкасово сметките си за ток . 0| 3695 |03.01.2018 Запорираха сметките на Община Балчик . 1| 4336 |30.12.2017 Топлата Коледа намалява сметките за ток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads