Реклама / Ads
19| 7707 |20.02.2015 НОВИНИ

Заповядайте в "кухнята" на НС: Депутати се правят на маймуни заради „Червеи“

.
Депутати от ДПС и БСП приложиха куп процедурни хватки в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност вчера, за да не чуят истината за скандалната разработка „Червеи“.
 

Това стана преди и по време  на  изслушването на бившия шеф на бургаската полиция Милен Димитров. Той  разкри цялата схема, по която е бил дадени пълен достъп на служители от ДАНС до сървърите с полицейски регистрации на МВР. Позволихме си да ви опишем подробно реакциите на всички депутати, защото това обичайно остава скрито от погледа на обикновените хора. За съжаление, точно в подобни моменти се разбира кой каква кауза брани и за кого истината е по-важна от всичко.

 

Още преди старта на заседанието Красимир Янков  и колегата му Атанас Мерджанов от БСП поискаха изслушването да не се проведе, защото двамата не са се запознали с документите, които ДАНС е изпратила по случая. Народните представители се оплакаха, че час преди изслушването са отишли да вземат папката, но нея вече я нямало. Депутатите от управляващите партии, обаче скочиха  и обясниха, че още предния ден всички са получили на имейлите си съобщение къде могат да видят нещата, които между другото не били с гриф „секретно“. Въпреки това предложението да се отмени изслушването на служители на МВР беше подложено на гласуване, но то не мина.

 

Последва нова атака от страна на социалистите, които поискаха оставката на председателя на комисията Атанас Атанасов, заради внушенията, които направил за подслушване на протестиращи и неспазване на закона. В атаката се включи и народния избраник от  ДПС Мустафа Карадайъ, който започна да изчислява на кого  ЕГН-то му било по-малко и съответно по-голямо.  След потушаване на страстите Атанас Атанасов прочете писмо от ДАНС. От него стана ясно, че дългоочакваният бивш шеф на „Вътрешна сигурност“ на МВР Тодор Костадинов вече не е на същата работа. Станал таен агент в родното ФБР, но междувременно се разболял и не могъл да се яви пред депутатите, за да обясни за „Червеи“.  По-късно обаче стана ясно, че именно Костадинов, по предложение на бившия шеф на МВР Цветлин Йовчев, е осъществявал контакт с Милен Димитров за достъп до сървърните помещения на ОДМВР Бургас. Когато служителите на вътрешното ведомство Янко Цанков и Иван Драгоманов седнаха срещу народните представители, се случи най-очакваното. Още щом отвориха уста, в един глас „запяха“, че са подписали декларация в столичното следствие да на казват нищо по темата. Едва чули това депутатите от БСП в един глас скочиха доволно: „Много правилно, така трябва“. На принципните въпроси какво се прави, когато се изчерпа лимитът за подслушване от 180 дни , Янко Цанков каза, че не знае. Смънка, че всичко се консултира с шефа и той решава как да се процедира нататък. Иван Драгомиров пък обясни, че дори да няма резултата по подслушването на дадено лице, пак началникът решава дали СРС-та да продължат.

 

Лежерната атмосфера в залата се смени веднага, щом Милен Димитров седна на горещия стол. Щом разбраха, че сюжетът ще е по-различен, от БСП ведната скочиха: „Защо трябва този да бъде изслушан, какъв е кой го е предложил и т. н“.  Веднага се задейства политическото говорене в стил: Това е постановка и всичко е дирижирано. По следата на разказа на Димитров, Атанас Мерджанов стана от стола, облече се и напусна заседанието, без да каже дума. Накрая срещу бившия шеф на бургаската полоция последва нова порция атака. Тя по нищо не се различаваше от типичните адвокатски методи, целящи да се дискридитират свидетеля по най-лошия начин. Красимир Янков и Мустафа Карадайъ веднага се хванаха за това, че Димитров е бил дисциплинарно уворнен от Цветлин Йовчев. Започнаха да го разпитват какво е било прегрешението му, та да се стине до там. Депутатът от ДПС пък се закани, че ще изиска материалите за него директно от МВР, за да научи как стоят нещата. После на висок тон започна да обяснява как Милен Димитров  правел внушения, казвайки, че служителитите  на ДНАС, които са получили достъп до сървъра, били в състояние всичко да правят със системата. Отделно от това, Карадайъ се усъмни и в казаното, че Цветлин Йовчев му се обадил, за да го помоли за тайната задача и това било дума срещу дума. Красимир Янков продължи в този дух, допускайки, че вероятно Димитров има мотив, за да говори тези неща сега.

 

От ГЕРБ в един глас възроптаха, че за тях е важна истината и попитаха колегите си дали това не е най-същественото. Отговор обаче не последва. Цветан Цветанов не издържа на нападките към Димитров и обясни, че той е достоен полицай и по негово време несебърският наркобос Митьо Очите е бил вкаран в затвора. За да не разпъват бившият шеф на кръст, Явор Хайтов го помоли все пак да обясни каква е била причината за уволнението му. Без да се колебае, Димитров каза, че от ДАНС са извършили проверка срещу него за злоупотреба със служебно положение. Още преди края на проверката обаче той  бил уворнен. Изненадващо проверката завършила впоследствие със становище, че няма данни за длоупотреба. Уточни, че в момента търси справедливост в съда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 4527 |19.02.2015 Депутатите без единна позиция за Украйна . 26| 5370 |18.02.2015 Манолова пред Фрог: Плашат и притискат депутати в кулоарите . 0| 4204 |17.02.2015 Депутатите вземат решение за пенсионните фондове . 0| 4611 |13.02.2015 Депутатите зачеркнаха Д. Костов като подуправител на БНБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads