Реклама / Ads
18| 7883 |28.01.2009 НОВИНИ

Заради автобусния похитител Блажев погват охранителните фирми

.
Съдът днес ще решава за промяна на наложената мярка „задържане под стража" или ще остави в ареста Мирослав Блажев. Вчера той отвлече автобус с 37 пътници. Прокуратурата ще иска постоянен арест.
 

Мотивите са реалната опасност на деянието, научи Frognews.bg. МВР е събрало достатъчно доказателства за извършеното престъпление.

МВР проверява и охранителните фирми, където работи Блажев. На прицел са психотестовете и разрешителните за носене на оръжие. Министър Михаил Миков е разпоредил проверка на всички охранителните фирми и техните лицензионни режими. Към това призова преди дни и президентът Георги Първанов.

През изчиналата нощ стотици форумци са изразили подкрепата си за Блажев в неговия личен блог. Има и отрицания, но се броят на пръсти.

Почти като в реалити шоу бе осъществено отвличане на автобус и взимане на заложници във вторник. За около два часа 37 пътници в автобус на фирма „Биомет" бяха под дулото на пистолет, насочен от 33-годишен мъж, пътувал в автобуса. Около 14,25 часа в полицията бе подаден сигнал за отвличането на автобуса. Близо 2 часа по-късно терористът се предаде. Той е задържан и отвден в Ловеч за да даде показания по случая.

33-годишният Мирослав Блажев е предал и оръжието, което веднага е дадено за експертизи. Няма пострадали сред 36-те пътници в автобуса, нито сред тримата служители на транспортната фирма, обслужвали линията София- Варна.
Пистолетът, с който Мирослав Блажев отвлече автобус с пътници, е модел ПСМ и е забранен за използване, тъй като куршумът, изстрелян от него, пробива и бронежилетки и е с изместен център, съобщиха от служба ДОТИ на МВР. Куршумът е бил зареден в цевта, съобщава агенция Фокус. В багажа на похитителя са намерени допълнително електрошокови палки и други полицейски атрибути, но не е открита бомба, както твърдеше Мирослав. Пред журналисти окръжният прокурор на Ловеч Христо Христов обясни, че на Мирослав Блажев е наложена мярка „задържане под стража". Той попада под текстовете на закона за вземане на заложници.
Какво всъщност се случи. Минути след 14.00 часа е получен сигнал от гражданин, който е пътувал в автобуса по линията София - Варна, че въоръжено лице заплашва с пистолет шофьора на автобуса. Дотогава похитителят си седял кротко. Тази версия бе разказана от генералният секретар на МВР Павлин Димитров.
Мирослав Блажев е работил като охранител в столична фирма, охранявал е строителни обекти. В последно време е работил също като охранител, но в Севлиево, уточни той. Оръжието е незаконно. Установени са два пистолета - единият е боен със заглушител, с 42 патрона, намерено е и газово оръжие, както и електрошокова палка, допълни Павлин Димитров. Взривно устройство не е намерено. Има информация, че лицето е имало психични отклонения, лекувано е през 1996 година от психиатрични заболявания, затова трябва да се установи неговата вменяемост, подчерта генералният секретар на МВР. Лицето официално не е регистрирано в МВР, не е извършило предишни престъпления. Искам да благодаря на гражданите, които запазиха самообладание, каза още той. Ние проведохме няколко разговора с него и го убедихме, че каквото и да направи допълнително, ще бъде в противоречие със закона и го убедихме да не наранява никой от пътниците. В личен разговор аз се опитах да го убедя да се предаде на органите на полицията, допълни Димитров. Инцидент с катастрофата на негов приятел и бременната му приятелка, за който споменава Мирослав Блажев, не е регистриран от полицейските органи. Явно е имало конфликт между двамата, подчерта генералният секретар. Това е тежко престъпление по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс, като мисля, че долната граница на наказание е 10 години лишаване от свобода.  
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков благодари на служителите, които професионално се справиха с нестандартната и опасна ситуация.
Днес ще бъде гледана мярката за неотклонение на 33-годишния Мирослав Блажев от Севлиево, който вчера отвлече автобус, съобщиха от ОДП-Ловеч.

Форумите в интернет пространството активно обсъждат екшъна, сътворен от Блажев. Самият той е активен форумец, негови коментари има и по повод публикации във Frognews.bg. Те са подписвани като Атила. Изповядва крайно десни убеждения, често критикува остро властта. През изминалата нощ форумците са изразявали полярни мнения - от защита на Блажев, до тотално осъждане на постъпката му. Все повече се налага мнението, че мъжът е с психични проблеми, макар да няма доказателства за това. Блажев е много ерудиран, чете много и има ясна позиция по различни въпроси. Това е мнението на разследващи, които са провели първите разговори със задържания. Интересувал се от обществените проблеми.Има и ясна гражданска позиция по много въпроси, която очевидно е ескалирала в един момент.

„Взимам правосъдието в свои ръце, макар да съзнавам, че не съм прав", казва самият Блажев.

Приятелката на Мирослав - Роза, бе шокирана от действията му. „Винаги е бил спокоен, разсъдлив е, но в същото време се пали много бързо. Но му минава и пак е кротък", коментира действията на своя приятел Роза.

МВР проверява и охранителните фирми, в които е работил Блажев. Все още не е ясно, как е минал на психотестовете и как му е поверено оръжие.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5412 |01.01.2009 Синът на Емил Кюлев задържан заради незаконно притежание на наркотици . 6| 5229 |28.12.2008 Ген. Стоян Тонев: Хиляди остават инвалиди заради некачествена спешна помощ . 50| 6853 |23.12.2008 Главният прокурор Борис Велчев на съд в Германия заради злоупотреба със служебно положение . 1| 4908 |16.12.2008 Населението на ЕС нарасна до близо половин милиард заради имиграцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads