Реклама / Ads
6| 5113 |25.03.2011 НОВИНИ

Заради нестабилен характер е била драмата в Сливен

.
снимка: Булфото
Като основне мотив, който е подтикнал 28-годишния охранител Стефан Петров да нападне въоръжен банков клон в Сливен е бил нестабилният характер, заяви директорът на Областната дирекция на МВР-Сливен Никола Геджев на пресконференция днес.
 

Петров е стрелял при влизането си в банката, за да сплаши охранителите.

По думите на Геджев той е влязъл в банката с цел грабеж, но обстоятелството, че прострелял охраната в самото начало объркало плановете им.

Според полицията Петров произвел между 13 и 15 изстрела с личното си оръжие - пистолет „Байкал". Веднага след проникването си в клона на „Инвестбанк" той накарал служителките да изключат камерите. Не са били използвани термовизьори, за да се следи какво се случва в банката. През цялото време нападателят е останал с маска и се е приготвил да изнесе около 230 000 - 240 000 лева, опаковани в чанти, взети от банката.

Геджев е посочил, че нападателят е нямал съучастник. Срещу Петров не са били предприети и твърди мерки, защото е било преценено, че те биха били подходящи за по-друг тип престъпник.

На пресконференцията ръководителят на втория преговорен екип Иво Бешков от Института от психология на МВР е заявил, че братовчедка на нападателя Стефан Петров е станала гарант за живота му и основен помощник на полицията и преговорния екип от психолози. С нейна помощ той е бил убеден да напусне банката доброволно.

Екипът на Бешков е започнал преговори в 23.00 часа на 24 март след като първите преговарящи са отпътували за столицата. Били са водени непрекъснати разговори с Петров. Психолозите убедили Петров, че няма да посегнат на живота му.

Страховете, че ако се предаде, полицията може да предприеме мерки, застрашаващи живота му, са го накарали да остане толкова дълго в банката.

Преди да се предаде рано тази сутрин той се обадил на преговарящите, за да разбере дали уговорката остава и като чул потвърждение, оставил пистолета си на земята и излязъл.

Според психолога Иво Бешков Стефан Петров се чувствал самотен и имал нужда от себеутвърждаване и затова се стигнало до нападението. По време на работата на втория преговорен екип Стефан Петров не е подавал заявки за самоубийство, не е предявявал никакви искания и претенции, освен да запази живота си и искал гаранции, че полицаите ще го сторят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5447 |24.03.2011 Операция без пропуск по драмата, предизвикана от любов и сиромашия . 67| 5982 |24.03.2011 Първанов: Драмата на похитителя е социален проблем . 4| 4949 |24.03.2011 Погнаха попове заради трудовите им договори . 12| 4887 |23.03.2011 Токът ни с 3% по-скъп заради неработеща ТЕЦ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads