Реклама / Ads
8| 4408 |06.12.2009 НОВИНИ

Заражда се напрежение между лекари и министър Нанев

.
Божидар Нанев ще обсъжда оставка само с премиера
Очертава се напрежение в лекарското съсловие, след като стана ясно, че Българският лекарски съюз ( БЛС) сваля доверието си от министъра на здравеопазването Божидар Нанев и от зам.-министъра Валерий Митрев.
 

Това се казва в декларация на Националния съвет на БЛС до премиера, председателя на Парламентарната комисия по здравеопазване и здравния министър, съобщи БНР.

Причините за оттеглянето на доверие са премахването на договарянето между лекарите и НЗОК, изземването на законовите функции на БЛС в областта на следдипломната квалификация и изявления в медиите, които уронват престижа на българския лекар, се казва в декларацията.

От съсловната организация са обезпокоени от разпореждане към НЗОК районните каси да сключват договори с лекарите и болниците до 15 декември тази година.

До момента не са спазени поетите ангажименти от премиера за сключване на национален рамков договор 2010 и ненамаляване на парите за здраве догодина.

Членовете на ГЕРБ отправят разнопосочни и популистки послания към обществото. Предстои влошаване на здравния сектор, пише още в декларацията.

Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев определи днешното изявление на Българския лекарски съюз като опит за дестабилизация на извършващата се здравна реформа.

Министър Нанев заяви, че оставката му може да бъде обсъждана единствено с премиера Бойко Борисов и към момента никой не е поискал нейното подаване.


Министър Нанев обясни, че всички договорени и разписани по време на преговорите параметри за медицинската помощ догодина ще бъдат заложени в рамката, подготвена от здравната каса.

Според Нанев рестриктивни са само изискванията към болничните заведения по отношение на качеството на предоставяната помощ. „Рамков договор няма да има заради сега съществуващия регламент договарянето да бъде завършено преди гласуването на бюджета на здравната каса", обясни здравният министър и уточни, че предстои обсъждане на промяна в закона, която да дава право за приемане на рамката и след гласуване на бюджета.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5871 |05.12.2009 Зараждат се протести в СУ . 14| 5246 |03.12.2009 Борисов защити „милиона” на Първанов, но конфликтът между тях оставал . 17| 5029 |27.11.2009 Между Първанов и правителството има работно напрежение . 7| 4550 |14.11.2009 Лекарите излизат на протест отново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads