Реклама / Ads
17| 5729 |10.11.2011 НОВИНИ

Зърнопроизводители гневни на Дянков, искат оставката му

.
След острата закана на вицепремиера Симеон Дянков към зърнопроизводителите вчера, че ако стачкуват, ще им резне от парите, Националната асоциация на зърнопроизводителите поискаха днес оставката на финансовия министър в открито писмо изпратено до премиера Бойко Борисов.
 

 

Причина за тяхното недоволство са орязаните с 230 млн. лв. национални субсидии за зърнопроизводителите през следващата година, въпреки че 20 дни преди президентските и местни избори правителството подписа с фермерските организации споразумение гарантиращо бюджет от 570 млн. лв. за земеделците догодина. В проектобюджета обаче бе заложена сумата от 340 млн. лв., срещу което се възпротиви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

 

Заради това зърнопроизводителите заплашиха с национална и безсрочна стачка, а Дянков в сряда ги предупреди да не блокират страната, тъй като предвидените за тях пари можело да бъдат прехвърлени към животновъди и растениевъди.

 

Сега от браншовата организация посочват, че на състоялото се в сряда заседание на парламентарната комисия по земеделие и гори финансовият министър се е отказал от подписа си под договорената в средата на септември бюджетна рамка за земеделието през 2012 г.

 

Зърнопроизводителите питат дали и останалите представители на държавата, подписали споразуменията със сектора, също се отказват от подписите си. Те задават въпрос и към премиера дали ще продължи линията на съзнателното според тях пренебрежение и ощетяване на сектора и дали ще се докаже отговорно държавническо мислене с изпълнение на подписаните договорености.

 

Комисията по земеделие обаче прие проектобюджета за следващата година въпреки протестите на Найденов, който преди това бе заявил, че ще търси съдействието на шефката на парламентарния орган Десислава Танева за увеличаване на парите за земеделците до договорените предварително параметри.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4979 |07.11.2011 Син депутат поиска оставката на ръководството на СДС . 61| 5790 |06.11.2011 Новият президент: Уморен съм от манипулации, хората искат прагматичност . 32| 5770 |06.11.2011 БАН гневна на Дянков, ще съди държавата . 6| 6086 |03.11.2011 Жертви искат от Йоско 1 250 000 лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads