Реклама / Ads
7| 4591 |07.11.2008 НОВИНИ

Зърнопроизводителите се заканиха, че ще спрат с мирните протести

.
Държавата да поеме отговорност към зърнопороизводителите в условията на общата селскостопанска политика на Европейския съюз и да бъдат осигурени национални доплащания в размер на 378 млн. лв. в бюджет 2009.
 

Това са основните искания на събралите се на протест  над 100 зърнопроизводители. Първо те бяха на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски”. По-късно се отправиха към парламента и се събраха в градинката пред Софийския университет, като не затрудняват движението. 

Техни представители се срещнаха с председателя на Народното събрание Георги Пирински в парламента. 

По време на срещата са обсъдени много подробно системата на доплащания и мерките, които трябва да бъдат взети. Ясно е, че трябва да бъдат препотвърдени онези заявки за допълнителни плащания, които са направени, за да бъдем сигурни, че няма да попаднем и под ударите на европейските институции, които могат да поискат преразглеждане на плащанията, които да се извършат по единната система. Оттам ще бъдем и спокойни, че плащанията ще отидат там, където трябва, посочи Пирински.
По думите му – трябва да бъде преразгледана цялата поредица от правила за подаване, потвърждаване и плащане при издаване на заявки за единните плащания. По този начин, когато се водят дебатите за Бюджет 2009 г., ще отпаднат всякакви съмнения, че средствата, които ще се включат в закона, ще отидат при зърнопроизводителите.

Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов се обърна към протестиращите с думите, че трябва да отстояват исканията си на всяка цена. Според него държавата трябва да поеме отговорност към тях в условията на общата селскостопанска политика на Европейския съюз (ЕС). “Вече трета година управляващите не искат да включат в разходната част на бюджета националните доплащания към преките европейски плащания на площ. Така те не искат да подкрепят 76 хил. земеделски производители, които обработват 28 млн. дка земя. Няма друга такава държава в ЕС.”, каза Аврамов. По думите му банките са спрели да отпускат кредити за закупуване на земеделска техника. Според него в условията на финансова криза правителството не трябва да допуска износът на зърно да спре. Сред тълпата се чуха мнения, че протестиращите са тук за да търсят своите пари на всяка цена. Те се заканиха, че това ще бъде последният техен мирен протест.

Междувременно асоциация на млекопроизводителите в България подкрепи с декларация протестиращите зърнопроизводители.

На протеста се чуха мнения за двойно поскъпналите торове, които земеделците използват за увеличаване на добива на зърно. Докато миналата година цената за тон е била 370 лв., тази година е двойна – 670 лв. за тон. Изказани бяха мнения и по отношение цената на хляба, която не била променяна, въпреки че цената на зърното е паднала. Така например килограм зърно миналата година е струвал 60 ст., а тази - 20 ст. Заради отношението си към сектор Земеделие някои от протестиращите поискаха и оставката на премиера Сергей Станишев. 

В понеделник ще има среща на Министерството на земеделието и храните и зърнопроизводителите. За нея ще съдейства лично Георги Пирински.  Frognews.bg

zurnoproizv.jpg
zurnoproizv1.jpg
zurnoproizv2.jpg
zurnoproizv5.jpg
zurnoproizv6.jpg
zurnoproizv7.jpg
Снимки: Неделчо Хазърбасанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 12061 |07.10.2008 Искат ТИР-овете да спрат да се движат за по 6 часа в петък и неделя . 5| 5471 |16.09.2008 М. Червеняков: Да спрат бомбастичните изявления в медиите . 0| 4940 |10.02.2008 Столична община дава 35 млн. лв. на Суходол, чака протестите да спрат . 2| 4660 |15.01.2008 БЛС: Състоянието на здравеопазването е окаяно; Гайдарски: лекарите да спрат с щенията си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads