Реклама / Ads
6| 6746 |20.05.2014 НОВИНИ

Засечените 3 точки не са на изгубените момчета

.
Локализирани бяха три неподвижни термоточки в местността Джендема в Калоферския Балкан. За съжаление бързо стана ясно, че не са на изгубилите се момчета. Най-вероятно е била засечена група от участващите в акцията по издирването им, посочва един от планинските спасители пред marica.bg.
 

В момента няколко групи обхождат голям периметър около хижа „Рай. Те претърсват местности над, под хижата и встрани от нея. В днешната акция участват близо 100 човека – планински спасители и доброволци.

Днес операцията е още по-мащабна и от вчера, като това е и най-мащабната спасителна операция, провеждана някога из българските планини. В спасителната операция от вчера участват три хеликоптера, включително "Кугър" на ВВС от авиобаза "Крумово". Третият хеликоптер е на частна фирма.

20 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, начело с генерала си Димитър Шивиков, са на мястото. Те чакат сигнал от спасителите, за да тръгнат пеша нагоре. Оборудвани са с всичко необходимо - носилки и апарати за спасяване на момчетата, имат и димки, с които да обозначат местонахождението си.

Директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК Кирил Русев изрази по БНР убеденост днес момчетата да бъдат открити. Периметърът на обхождане се стеснява.

Христо Ненков от „Планинско спасяване при БЧК” – Велико Търново предупреждава, че местността "Джендема" е "ад под небето, а планината е агресивна, когато подходиш към нея несериозно”. Той подчерта, че в района е още полузимен сезон. Има много вода и планинските спасители съветват всеки, който се разхожда там да внимава, защото е хлъзгаво, а пътеките са стръмни.

„Над 1800 метра от една седмица вали сняг. Местността "Джендема" е над 1800 метра – на 2200-2300 метра. По билото има 4-5 пръста сняг, а нощем става изключително студено и температурите падат под нулата", обясни Ненков.

Много близки и роднини на трите момчета от Велико Търново и Стара Загора са се събрали на мястото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6468 |18.05.2014 Изгубените момчета са открити живи в пещера в Калоферския балкан . 73| 6624 |15.05.2014 Манолова: Борисов послушно изпълнява опорните точки на Прокопиев . 18| 5501 |13.04.2014 Цв. Йовчев: Опорните точки се менят . 41| 5742 |16.03.2014 Томислав Дончев притеснен от триумфа на опорните точки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads