Реклама / Ads
0| 4989 |01.09.2007 НОВИНИ

Защитават единствените у нас гривести рибарки

.
От днес до 10 -ти септември 2007 г. Сдружение Зелени Балкани започва 15-тата работна ваканция на територията на Защитена местност „Поморийско езеро”.
 

Целта на бригадата е подобряване на обиталищата на редки и световно застрашени видове водолюбиви птици в т.ч. изграждане на изкуствени острови за загнездване на птиците. С поддържащите и консервационни дейности на природозащитниците колонията от гнездещи гривести рибарки на Поморие е единствената на Балканския полуостров. Официалното откриването на работната ваканция се състоя в Музея на солта - гр. Поморие. Самото поморийско езеро е естествена солена лагуна, разположена на големия трансевропейски миграционен път на птиците – Via Pontica. Езерото е територия с високо биологично разнообразие и местообитание на редки и застрашени видове растения и животни, в това число и на световно застрашени видове птици. От 2001 г. езерото е обявено за защитена територия, а световното му природозащитно значение се потвърждава от включването му в списъка с обектите, приоритетни за Рамсарската конвенция (Конвенция по влажните зони с международно значение, по-специално като местообитание на редките видове птици). Езерото и прилежащите територии са част от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и част от световната мрежа на Орнитологично важните места за птиците.

Високата соленост на езерото е довела до развитие на специфична флора и фауна. Много от видовете растения и животни са включени в Червената книга и са защитени от националното и международно законодателство. Най-голямо е разнообразието на птици. Независимо от малкия си размер почти 800ха  езерото предоставя подслон на над 260 вида птици ( гнездещи, мигриращи или зимуващи ), от които редки и застрашени видове като пеликани, поен лебед, рибарки, тънкоклюн свирец, белоока потапници,  ибиси, гъски и д-р. Всяка есен има 250 000 мигриращи бели щъркели, гъски, пеликани и дневни грабливи птици а броят на зимуващите птици  в езерото и прилежащите територии надхвърля 30 000. 

 В този смисъл целта на проекта е да подкрепи дългосрочното опазване на уникалното биологично разнообразие на Поморийско езеро и най-вече на редките и застрашени видове птици като подпомогне консервацията и устойчивото управление и използване на природните ресурси от езерото –добив на сол, лечебна кал и развитие на екотуризъм.

Frognews.bg 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5167 |01.09.2007 "Цариградско шосе" става недостъпно за две нощи . 5| 5517 |31.08.2007 БСП пуска генерал от разузнаването срещу Бойко Борисов в София . 1| 7539 |31.08.2007 БНБ откри нов фалшификат на десетолевката . 7| 6000 |31.08.2007 Станишев се отчете в 191 страници, шегува се с журналисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads